Szerző: Bizó Dániel

2005. október 10. 13:21

Tranzakciókezelési világrekordok AMD Opteron processzorokkal

Új tranzakciófeldolgozási világrekord született, amelyet a HP legújabb Opteron-alapú ProLiant szerverei értek el. A valósidejű tranzakciókezelés (online transaction processing, OLTP) alatti teljesítmény bemérését célzó TPC-C tesztben a kétmagos 2,4 GHz-es Opteron chipekre épülő HP ProLiant DL585-G1 a négyutas (itt foglalat) x86-os kiszolgálók között először törte át a 200 ezres ponthatárt.

[HWSW] Új tranzakciófeldolgozási világrekord született, amelyet a HP legújabb Opteron-alapú ProLiant szerverei értek el. A valósidejű tranzakciókezelés (online transaction processing, OLTP) alatti teljesítmény bemérését célzó TPC-C tesztben a kétmagos 2,4 GHz-es Opteron chipekre épülő HP ProLiant DL585-G1 a négyutas (itt foglalat) x86-os kiszolgálók között először törte át a 200 ezres ponthatárt.

Elsöprő AMD-fölény

A kétutas gépek között szintén elsőként lépte át a 100 ezer pontot a HP ProLiant DL385-G1. A pontszámok azt jelzik, hány tranzakciót volt képes percenként lekezelni a kiszolgáló. A TPC-C teszt az iparágban kvázi-szabványként elismert módja az OLTP-szerű alkalmazási területeken nyújtott teljesítmény közelítésére. A komplex adatbázisstruktúrával végzett munkát modellező TPC-C alatt az AMD Opteron sorozatosan elsőként törte át a lélektani határokat.

A szervereken a Microsoft Windows 2003 Server Enterprise Edition és SQL Server 2005 Enterprise futott, viszont míg a négyprocesszoros gépen a szoftverek 64-bites, addig a kétprocesszoros konfiguráción a 32-bites változata. Az erősebb gép 128, míg a gyengébb kiépítésű 32 gigabájt memóriát tartalmazott. Teljesítményükhöz és kiépítettségükhöz mérten a szerverek igen borsos árcédulát kaptak, közelítve a 500 ezer valamint a 300 ezer dollárt.

Az Intel Xeon processzoraival szerelt konfigurációk azonos foglalatszám esetén (amely nagy mértékben meghatározhatja egy szerver alapárát), képtelenek egyelőre felvenni a versenyt az Opteron-alapú rendszerekkel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyelőre csak egymagos Xeonok hozzáférhetőek kereskedelmi forgalomban. A másik fő tényező, hogy az Opteronok integrált memóriavezérlőt tartalmaznak, így közvetlenül férnek hozzá a memóriához. Ez a Xeon adatbuszon és chipseten keresztül való megoldásához képest lényegesen kisebb késleltetést, és 2-4-processzoros kiépítésben nagyobb sávszélességet biztosít.

Küszöbön a kétmagos Xeon

Az Intel magyar idő szerint ma este nyolckor fogja útjára indítani első kétmagos Xeon chipjeit. A legnagyobb szervergyártók közül a Dell, a HP és az IBM várhatóan az Intel bejelentésével egyidőben mutatják be az új kétmagos processzorokat épülő konfigurációikat, és publikálnak talán teljesítményteszteket is. A Paxville még mindig ugyanarra a NetBurst mikroarchitektúrára épülő magokat integrálja egy szilíciumra, mint a piacon Pentium D és Pentium Extreme Edition néven ismert Smithfield is. Ez gyakorlatilag két egymás mellé passzírozott Prescottot, egymagos Pentium 4-et jelent.

A Paxville várható órajele 2,8 és 3,2 GHz között lesz. Jövő év elején érkezik a Dempsey, amely már 65 nanométeren készül, induló órajele pedig akár 3,8 GHz is lehet. Az órajel növelése előtt a fogyasztás, hőtermelés korlátai állnak, ugyanis a piac a jelenleg akár 130 wattot is disszipáló chipeknél többet nem fogad már be. Jövőre az Intel teljesen új mikroarchitektúrát vezet be, melyről egyelőre elég kevés konkrétumot lehet tudni: energiahatékony felépítés, szélesebb, egyszerre több munka elvégzésére képes magok, 65 nanométeres gyártástechnológia.

Az Intelnek égetően szüksége van a Paxville-re, ugyanis az AMD kétmagos Opteron chipjeivel szemben jelenleg a vállalatnak nincs versenyképes terméke. Ezt jelzi, hogy az Egyesült Államokban már minden negyedik négyprocesszoros szervert Opteronnal szállítanak, ami példátlan a két vállalat történelmében. Az AMD ezt kihasználva nyilvános megmérettetésre hívta ki az chipóriást, ezzel irányítva rá a figyelmet arra, hogy a szerverpiacon fél évvel előzte meg, mivel kétmagos Opteronjait már áprilisban bemutatta.

Az AMD többször hangot adott azon meggyőződésének, mely szerint a Paxville kódnéven ismert kétmagos Xeon piacra kerülését követően is megtartja vezető szerepét mind az abszolút teljesítmény, mind költség- vagy az energiahatékonyság tekintetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról