Szerző: Ady Krisztián

2005. október 11. 11:12

Feliratozható, LightScribe kompatibilis lemezek a hazai polcokon

Itthon is kaphatóvá váltak a Philips feliratozható CD- és DVD-lemezei: a LightScribe-kompatibilis készülékekhez végre gravírozható lemezek is vásárolhatók a számítástechnikai üzletekben, illetve a nagy áruházláncokban is. Az írók segítségével feliratozható, 52x-es sebességgel írható, 80 perces Philips CD-lemez ajánlott ára bruttó 299 forint, míg a 8x-os sebességgel írható, LightScribe kompatibilis DVD+R lemez 499 forintos bruttó áron vásárolható meg.

[HWSW] Itthon is kaphatóvá váltak a Philips feliratozható CD- és DVD-lemezei: a LightScribe-kompatibilis készülékekhez végre "gravírozható" lemezek is vásárolhatók a számítástechnikai üzletekben, illetve a nagy áruházláncokban is. Az írók segítségével feliratozható, 52x-es sebességgel írható, 80 perces Philips CD-lemez ajánlott ára bruttó 299 forint, míg a 8x-os sebességgel írható, LightScribe kompatibilis DVD+R lemez 499 forintos bruttó áron vásárolható meg.

A HP által kifejlesztett LightScribe technológia lehetővé teszi, hogy a különleges felülettel ellátott CD- és DVD-lemezek feliratozható oldalán a lemez megfordítását követően monokróm, azaz szürkeárnyalatos képeket, logókat és feliratokat hozzunk létre. Egy kép kiváló minőségű lenyomata körülbelül 30-40 perc alatt hozható létre jelenleg a 12 cm-es lemez felületén.


Erre képes jelenleg a LightScribe

Egyes tesztek szerint a létrehozott képek kontrasztja növelhető, ha a már "nyomtatott" lemezt visszatesszük az íróba, és lényegében felülírjuk az éppen elkészült képet. A CD/DVD-író pontosan ugyanonnan kezdi meg az írást, ahol korábban, így nem lesz "szellemképes" az elkészült felirat, vagy kép.

Jön a második generáció

A technológiát kifejlesztő Hewlett-Packard a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be a LightScribe feliratozó technológia színes változatát. A LightScribe Media specifikáció új, 1.2-es verziója már színes "gravírozást" is lehetővé tesz majd. A jelenleg kapható készülékek egy szoftverfrissítést követően képesek lehetnek a színes lemezek kezelésére is.

A LightScribe médiák egyszerre öt színben pompázhatnak majd várhatóan a jövő év elejétől: a CD/DVD-író vörös, narancs, kék, sárga és zöld színekből álló képeket és feliratokat hozhat majd létre a lemez felületén, mely valamivel több teret enged a jelenlegi szürkeárnyalatos képeknél. Az első LightScribe lemezeket a HP, a Memorex, a Mitsubishi Chemicals, a Philips és a Verbatim teszi majd elérhetővé. Az új specifikáció az írás sebességén is gyorsít majd, a jelenlegi 30 percről 15 percre csökkenhet egy felirat elkészítésének ideje.

A feliratozható Philips CD- és DVD-lemezek hazai forgalmazója a Procomp Hungary Kft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról