Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 30. 14:46

Firmware-frissítéssel harcol a PlayStation-hackerek ellen a Sony

Újabb firmware-frissítést ad ki a PlayStation Portable konzolhoz a Sony, amelyben olyan javítások is helyet kapnak, amelyek elejét veszik a házilag barkácsolt programok futtatását. A PSP-tulajdonosok egy része ugyanis előszeretettel kísérletezik hackelt kódokkal, ma már FTP-kliens és PDF-olvasó is létezik a készülékre.

[HWSW] Újabb firmware-frissítést ad ki a PlayStation Portable konzolhoz a Sony, amelyben olyan javítások is helyet kapnak, amelyek elejét veszik a házilag barkácsolt programok futtatását. A PSP-tulajdonosok egy része ugyanis előszeretettel kísérletezik hackelt kódokkal, ma már FTP-kliens és PDF-olvasó is létezik a készülékre.

A Sony képviselője leszögezte, hogy a PlayStation Portable-t nem erre tervezték és a vállalat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy lehetetlenné tegye a nem hivatalos alkalmazások futtatását a konzolon. Noha a cég nem kíván jogi eszközökkel fellépni azok ellen, akik PSP-jükre buherált programokat telepítenek, a vállalat képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy ez a garancia elvesztésével jár.

A japán cég augusztusban adta ki a PlayStation Portable 2.0-s firmware-jét, amely többek között webböngészőt is tartalmazott, azonban a hackerek bánatára több olyan hibát is javítottak benne, amelyek lehetővé tették a nem hivatalos programok elindítását. A PSP-tulajdonosok rá vannak kényszerítve a frissítésre, ugyanis az újabb játékok már csak a 2.0-s firmware-t tartalmazó gépeken futnak.

A nemrég kiadott firmware-ben azonban a szorgos hackerek felfedeztek egy puffertúlcsordulási hibát, amelyet kihasználva lehetőség adódik a szoftver "downgrade"-elésére, azaz a 2.0 verzió helyett a korábbi 1.5-ös verzió telepítésére, amelyen aztán hackelt programok tömkelege futtatható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról