Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 21. 13:08

Átszervezés a Microsoftnál

Látványosan átalakul a Microsoft szervezeti struktúrája, a vállalat célja az átszervezésekkel hogy a jövőben felgyorsuljanak a döntések és a cég rugalmasabban reagáljon a piaci kihívásokra, valamint az olyan fenyegetésekre, amelyeket a Google, az Apple vagy a Yahoo jelentenek.

[HWSW] Látványosan átalakul a Microsoft szervezeti struktúrája, a vállalat célja az átszervezésekkel hogy a jövőben felgyorsuljanak a döntések és a cég rugalmasabban reagáljon a piaci kihívásokra, valamint az olyan fenyegetésekre, amelyeket a Google, az Apple vagy a Yahoo jelentenek.

Steve Ballmer elnök-vezérigazgató tegnap bejelentette, hogy a korábban hét nagy üzletágból álló Microsoft a jövőben három divízió mentén szerveződik, amelyek vezetői a korábbinál nagyobb döntési szabadságot kapnak. Az átszervezés részeként bejelentették Jim Allchinnek, a Windows egyik atyjának a nyugdíjba vonulását is, Allchin 2006 végén, a Windows Vista piacra kerülése után hagyja el a céget.

Három új részleg

Ballmer sietett leszögezni, hogy a stratégiai kérdésekben továbbra is ő dönt majd, azonban most már a divíziók vezetői is meghozhatnak olyan döntéseket, amelyeket korábban az ő beleegyezése nélkül nem tehettek meg. A Microsoft elnök-vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy az átszervezés nem jár elbocsátásokkal, illetve nem annak az előkészítése, hogy a cég leválassza és önálló vállalattá szervezze egyik vagy másik divíziót. Ballmer szerint az átszervezés eredményeképp létrejövő új Microsoft gyorsabban reagáló, rugalmasabb szervezet lesz.

A Windows atyja

Jim Allchin nyugdíjba vonulása meglehetősen váratlan, hiszen a vezető még csak 53 éves. Saját elmondása szerint azonban olyan egészségi problémái akadtak, amelyek arra késztették őt, hogy megfogadja: a Vista körüli munka befejeztével elhagyja a vállalatot és több időt tölt pihenéssel, valamint kedvenc hobbyjával, a gitározással. Ismerősei szerint Allchin valóságos megszállottja a munkának, naponta 12 órát tölt bent a Microsoftnál és a legtöbbször nyaralás helyett is inkább dolgozik.
Az új szerkezeti felépítés szerint a Microsoft legnagyobb részlege a "Platform Products & Services Division", amelynek vezetője egyelőre Jim Allchin és Kevin Johnson, a vállalat értékesítési igazgatója. Allchin jövő évi nyugdíjba vonulása után Johnson áll majd a divízió élére. A részleghez tartozik a Windows operációs rendszer asztali és szerver-változata, a fejlesztőeszközök, valamint az MSN internetes üzletág.

A második legnagyobb divízió vezetője Jeff Raikes, aki korábban az Office-ért felelős részleget vezette. A Raikes irányítása alatt álló szervezet az irodai szoftverekért és üzleti alkalmazásokért lesz felelős. A harmadik új részleget Robbie Bach, az Xbox atyja vezeti majd, ő irányítja a Microsoft játék- és mobilpiaci, valamint szórakoztatóipari tevékenységét.

A három új divízió létrehozása mellett további változás a Microsoft szervezetében, hogy a korábbinál nagyobb szerepet kap Ray Ozzie, a vállalat műszaki igazgatója, valamint Eric Rudder, aki stratégiai fejlesztésekkel foglalkozik. Eric Rudder közvetlenül Bill Gates beszotottja lesz és sokak szerint egyszer majd ő lehet a világ leggazdagabb emberének utóda a Microsoft élén.

Rugalmasság, gyorsaság

A Microsoftot jól ismerők szerint a cég "integrált innováció" stratégiája -- vagyis hogy az egyes termékek szorosan együttműködnek -- gúzsba kötötte a vállalatot és rendkívül megnehezítette a döntési folyamatokat. Egyes szakértők részben ennek számlájára írják, hogy a legújabb generációs asztali Windows operációs rendszer, a Vista fejlesztése ennyire elhúzódott. Soha korábban nem telt el annyi idő két egymást követő Windows-változat megjelenése között, mint a Widows XP 2001-es és a Windows Vista 2006-ra várt premerje közötti öt év.

Elemzők összességében üdvözölték a szervezeti változást, amely pár éven belül a második a Microsoftnál. A várakozások szerint a cég így könnyebben veheti fel a versenyt olyan agilis vetélytársakkal, mint a Google, az Apple vagy akár a SalesForce.com, ráadásul a divíziókon belüli kommunikáció is felgyorsulhat, nem csak a döntésekhez, hanem a fejlesztésekhez szükséges idő is rövidülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról