Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 15. 16:09

Harc az agyakért: a Google és a Microsoft is győztesnek érzi magát

[Seattle PI/HWSW] Kedden egy Washington állami bíró, Steven Gonzalez 13 oldalon ismertette döntését Lí Káj-fu ügyében: a nyár elején még a Microsoft kötelékébe tartozó férfi munkába állhat a rivális Google-nél, igaz, jelentős megszorításokkal. A határozatot, mely nem végleges lezárása az ügynek, mindkét vállalat lelkesedéssel fogadta.

[Seattle PI/HWSW] Kedden egy Washington állami bíró, Steven Gonzalez 13 oldalon ismertette döntését Lí Káj-fu ügyében: a nyár elején még a Microsoft kötelékébe tartozó férfi munkába állhat a rivális Google-nél, igaz, jelentős megszorításokkal. A határozatot, mely nem végleges lezárása az ügynek, mindkét vállalat lelkesedéssel fogadta.

Az addig a Microsoftnak dolgozó 43 éves Lí július közepén, szabadságáról visszatérve állt a Google kínai kötelékébe, ami miatt a redmondi óriás azonnal bírósághoz fordult. Ennek eredményeként Gonzalez bíró július 28-án úgy rendelkezett, hogy Línek ideiglenesen tilos a Google-nál dolgoznia. A Microsoft érvelése szerint Lí megsértette szerződésének azon kitételét, amely korlátozza hogy egy éven belül rivális vállalatnál vállaljon állást. A szoftvercég szerint a férfi olyan érzékeny üzleti titkok birtokában van, melyet a Google hasznára fordíthat a Microsofttal szembeni versenyben.

Nagyon drága HR menedzser

Gonzalez bíró mostani döntése értelmében Lí ugyan munkába állhat a keresővállalatnál, de szigorú korlátozások mellett. Lí azonnal hozzáláthat a Google kínai kutatás-fejlesztési központjának felállításához, embereket toborozva, és a megfelelő helyszínt kiválasztva, ugyanakkor nem vehet részt a fizetések, kompenzációs csomagok kidolgozásában, kutatással kapcsolatos témában nem veheti fel a kapcsolatot egyetemi vagy állami alkalmazottakkal, és nem szólhat bele a kutatás-fejlesztési tervek kidolgozásába -- áll a bírói ítéletben.

Különösen nem lehet semmilyen köze sem olyan tervezetekhez, melyek bármilyen módon kapcsolódnak a Microsoftnál végzett munkájához. Lí hét évet töltött el a szoftveróriás kötelékében, ahol fejlett felhasználói felületek fejlesztésével foglalkozott (kézírással, emberi beszéddel irányítható, tanuló gépek), valamint a Microsoft ázsiai kutatóközpontjának megalapításából is kivette részét. Ezáltal Lí még jó ideig nem láthat neki, hogy keresőtechnológiákon vagy felhasználói felületeken dolgozzon.

A Microsoft ügyvédjei annyira elégedettek a bírói döntéssel, hogy a keresettől visszalépve ezt akár végleges határozatként is elfogadnák, állították a sajtó képviselőinek. "Nem számít, mit mond ma a Google, Lít a Google China elnökének vették fel, 10 millió dollárért négy évre. Ez a rendelkezés nagyon jól fizetett HR menedzserré [...] teszi" -- jegyezte meg Tom Burt jogi képviselő kárörvendően.

"Annyira izgatott vagyok"

A Google ugyanakkor úgy látja, ez egy átmeneti időszak, melyet könnyen át lehet hidalni. A Lí szerződésében foglaltak egy éves időtartamra, azaz 2006 júliusáig szólnak, legkésőbb azt követően a korlátozások érvényüket vesztik, hacsak egy korábbi jogi határozat nem teszi előbb semmissé azokat. A Washington állami bírósági tárgyalás jövő januárban esedékes.

Ha januárig nem sikerül kiegyezni a Microsofttal, akkor a redmondiak komoly kártérítést fognak követelni arra hivatkozva, hogy Lí megtévesztette őket, továbbá már akkor részt vett találkozókon a Google-nél, mikor még jogilag a Microsoft alkalmazásában állt, visszaélve pozíciójával, és az ebből fakadó ismeretekkel.

A Google, válaszul a jogi kihívásra, székhelyének megfelelően Kaliforniában benyújtott egy kérelmet, amely a szerződés korlátozó kitételeinek jogszerűségét vitatja. Ha a kaliforniai bíróság a washingtonival szemben érvénytelenítené a kitételeket, az jogi konfliktust eredményezne, melynek feloldása egyelőre nem tisztázott. A kaliforniai határozat október közepére várható. A Microsoft igyekszik, hogy a bíróság elutasítsa a beadványt, vagy legalább adja azt át a washingtoniaknak.

A Google ezenkívül úgy érvelt, hogy a Microsoft, mellyel egyre inkább elmérgesedik a verseny, egyszerűen zavart akar kelteni azáltal, hogy magas beosztású Google-alkalmazottakat fenyeget. Lí nem az első magas rangú vezető, aki elhagyja a Microsoftot a Google kedvéért. Tavaly év végén Mark Lucovsky közölte személyesen Steve Ballmer elnök-vezérigazgatóval hogy a Google-nél folytatja, mire az Lucovsky vallomása szerint szitkozódni kezdett, és keresztülhajított egy széket a termen.

A mostani Gonzelez-határozat kedvező a Google-re nézve abban a tekintetben is, nem tiltja el Lít attól, hogy diákot toborozzon a kutatóközpont számára. A bíró ugyanis úgy véli, a férfi kiváló kapcsolatait a diáksággal és elismertségét még az előtt felépítette, hogy a Microsoft kínai tevékenységéhez csatlakozott volna. Lí mindenesetre úgy fogalmazott: rendkívül izgatott, hogy szerda reggel végre munkába állhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról