Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 8. 12:32

Egyre több autót szerelnek fel iPod-csatlakozással

Az Apple tegnapi San Franciscó-i rendezvényén négy autógyártó is bejelentette, hogy hamarosan olyan modelleket dobnak piacra, amelyek hi-fi rendszere kompatibilis lesz az iPod lejátszókkal. Az Audi és a Volkswagen mellett a Honda, valamint a japán vállalat luxusmárkája, az Acura is kiállított olyan autókat, amelyek műszerfalán már ott ékeskedett a vadonatúj iPod Nano.

[HWSW] Az Apple tegnapi San Franciscó-i rendezvényén négy autógyártó is bejelentette, hogy hamarosan olyan modelleket dobnak piacra, amelyek hi-fi rendszere kompatibilis lesz az iPod lejátszókkal. Az Audi és a Volkswagen mellett a Honda, valamint a japán vállalat luxusmárkája, az Acura is kiállított olyan autókat, amelyek műszerfalán már ott ékeskedett a vadonatúj iPod Nano.

Minden harmadik autó iPod-kompatibilis lesz

Jelenleg világszerte mintegy 15 autógyártó támogatja az iPodot, köztük a BMW, a Mercedes, a Volvo és a Ferrari. Az Apple becslései szerint az Egyesült Államokban jövőre már ötmillió olyan autót adnak el, amelyek gyárilag együttműködnak az iPoddal. "2006-ra az új autók 30 százalékához lesz csatlakoztatható az iPod" -- mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója.

A Honda képviselői elmondák, hogy az általuk forgalmazott autókban, vagyis a Honda és Acura típusokban az iPodot beszéddel is lehet majd vezérelni, vagyis a sofőrnek egy pillanatra sem kell levennie a szemét az útról ahhoz, hogy a menüben kotorászva új dalt vagy albumot válasszon, ezt néhány hangutasítással is megteheti majd.

A Volkswagen, a Honda és az Acura jövő évi amerikai modelljeinek többségében megtalálható lesz az iPod csatlakoztatásához szükséges egység, az Audi azonban csak bizonyos típusaiba -- A3, A4, TT -- szereli be. A VW és az Audi azonban piacra dob majd egy olyan adaptert, amely segítségével a régebbi gyártású, akár 1990-es évjáratú autókba is beszerelhető lesz az iPod. Az adapter ára várhatóan 175 dollár lesz, ez természetesen még nem tartalmazza a beszerelés költségét.

Az univerzális megoldás

Az iPodot támogató autók európai megjelenéséről egyelőre nem sokat tudni, de szerencsére a magyar autótuajdonosoknak sem kell lemondaniuk vezetés közben az iPodon tárolt dalokról. A magyar Dension által kifejlesztett ice>Link Plus egység virtuális CD-tárrá alakítja az iPodot, beszerelése után a lejátszó a műszerfalba épített fejegység kezelőszerveiről irányítható.

Az ice>Link Plus nem csak hang-, hanem adatkapcsolat is a lejátszó és az autó hi-fi rendszere között, így közvetlenül a műszerfalról olvashatjuk le az éppen játszott zene előadójának nevét, a zeneszám címét, időtartamát. A tervezők különös hangsúlyt fektettek arra is, hogy a lehető legszélesebb körben használhatóvá tegyék rendszerüket, ezért néhány kivételtől eltekintve szinte bármilyen típusú autóba beszerelhető az ice>Link Plus.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról