Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 6. 10:59

Halláskárosodást okozhatnak az MP3-lejátszók

[NYT] Egy felmérés szerint az MP3-játszók, illetve a hozzájuk csomagolt apró fülhallgatók könnyen okozhatnak tartós halláskárosodást -- írja a New York Times. Dr. Brian Fligor, a Harvard egyetem orvosi karán végzett, és az Ear and Hearing szaklapban publikált kutatása szerint általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy fülhallgató, a felhasználók annál inkább feltekerik a hangerőt.

[NYT] Egy felmérés szerint az MP3-játszók, illetve a hozzájuk csomagolt apró fülhallgatók könnyen okozhatnak tartós halláskárosodást -- írja a New York Times. Dr. Brian Fligor, a Harvard egyetem orvosi karán végzett, és az "Ear and Hearing" szaklapban publikált kutatása szerint általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy fülhallgató, a felhasználók annál inkább feltekerik a hangerőt.

A kis fülhallgatók veszélye

A nagy fejhallgatókhoz képest, amelyek befedik az egész fület, az MP3-játszókhoz mellékelt apró fülhallgatókat eleve hangosabbnak hallja az emberi fül. A hangerő-különbség azonban akár 9 decibelt is kitehet, ami -- figyelembe véve a logaritmikus decibel-skálát -- körülbelül akkora, mint a különbség egy porszívó és egy nagyzenekari koncert hangereje között.

Fligor doktor kutatásában rámutat, hogy az apró fülhallgatók kevésbé zárják ki a környezeti zajokat, mint a nagy fejhallgatók, ez ezért a felhasználók eleve hajlanak arra, hogy magasabb hangerőt állítsanak be, mikor zenét hallgatnak. Egy másik, Ausztráliában, a Nemzeti Akusztikai Laboratóriumban végzett felmérés szerint a hordozható MP3-játszók tulajdonosainak negyede olyan hangerőn hallgatja a készüléket, amely tartós halláskárosodást okozhat.

Egyre többet vesznek

Természetesen nem csak az MP3-játszók, hanem a hordozható magnók és CD-játszók is okozhatnak halláskárosodást, ha túl nagy hangerőn használják őket. Az MP3-játszók főképp azért kerültek az érdeklődés homlokterébe, mert egyre olcsóbban és egyre népszerűbbek és olyanok is vásárolnak belőlük, akik korábban nem használtak kazettás vagy CD-s hordozható lejátszókat.

A Jupiter Research előrejelzése szerint 2005-ben csak az Egyesült Államokban 18,2 millió ilyen készülék talál majd gazdára, ami tavalyhoz képest 35 százalékos növekedést jelent. Az elkövetkező években az eladások bővülése folyamatosan 10 százalék felett marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról