:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 5. 11:11

Jövő héten érkeznek a Sun új Opteron-alapú szerverei

Andy Bechtolsheim
Andy Bechtolsheim
[News.com/HWSW] A Sun Microsystems a jövő hét elején mutatja be Galaxy kódnevű szervereit, amelyek AMD Opteron processzorokra épülnek. A kiszolgálókat a vállalat egyik társalapítója, Andy Bechtomsheim és csapata tervezte és mind az elemzők, mind a vállalat sokat vár tőlük.

A Sun kínálatában jelenleg is megtalálhatók Opteron-alapú szerverek, azonban ezeket nem a cég maga tervezte, csupán Sun emlémát viselnek. A Galaxy rendszerek rendkívül fontos szerepet töltenek be a Sun stratégiájában, a vállalat számára ugyanis kulcsfontosságú, hogy valamivel kompenzálja a UNIX/RISC rendszerei iránti csökkenő érdeklődést. Egy vállalathoz közeli hírforrás szerint a Sun arra számít, hogy a Galaxy rendszerek értékesítéséből évente 1 milliárd dollár bevételre tesz szert.

A Galaxy szerverek vezető tervezője, Andy Bechtolsheim igen furcsa utat járt be. Bechtolsheim a Sun Microsystems táralapítójaként ugyanis 1995-ben elhagyta a cég kötelékét és saját vállalkozásba fogott. A Kealia nevű vállalat Opteron-alapú szerverek tervezésével foglalkozott, mígnem 2004 februárjában a Sun felvásárolta, így Bechtolsheim visszatért a Sunhoz. Egyelőre pontosan nem tudni, hogy a Galaxy szerverek miben különböznek a piacon található többi Opteron-alapú rendszertől, azonban a pletykák szerint a gépek mind számítási teljesítményben, mind skálázhatóságban, mind pedig hálózati sebességükben felülmúlják a kategóriatársakat.

A hírek szerint a Galaxy szerverek önálló szervizprocesszorral rendelkeznek, amelyek megkönnyítik majd a hibakeresést és -javítást, illetve üzem közben cserélhető merevlemezekkel és hűtőventilátorokkal szerelik őket. A Galaxy termékcsaládba tartozó kiszolgálókat állítólag úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb közös alkatrészt tartalmazzák, így egyszerűsítve a gyártást és a szervizelést, emellett a szoftverek optimalizálását is.

A bennfenntesek szerint a Galaxy termékcsalád első két tagja, az X4100 és X4200 egyaránt kétprocesszoros konfiguráció lesz, azonban míg az X4100 csak 1U magas és két merevlemezt tartalmaz, addig az X4200 már 2U helyet foglal el, cserébe négy merevlemez szerelhető bele. A későbbiekben várható a négyprocesszoros X4400 és a nyolcprocesszoros X4800 modellek megjelenése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.