Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 6. 13:54

Kevesebbszer kell újraindítani a Windows Vistát

A Windows Vistába épített új frissítési technológia eredményeképp az operációs rendszert kevesebbszer kell majd újraindítani, ha javításokat telepítünk rá. A Microsoft által kifejlesztett freeze dry megoldás emellett képes az éppen futó alkalmazások és adatok lementésére, így ha egy patchelés után mindenképp szükséges az újraindítás, a felhasználó ott folytathatja a munkáját, ahol abbahagyta.

[HWSW] A Windows Vistába épített új frissítési technológia eredményeképp az operációs rendszert kevesebbszer kell majd újraindítani, ha javításokat telepítünk rá. A Microsoft által kifejlesztett "freeze dry" megoldás emellett képes az éppen futó alkalmazások és adatok lementésére, így ha egy patchelés után mindenképp szükséges az újraindítás, a felhasználó ott folytathatja a munkáját, ahol abbahagyta.

Kevesebb reboot

A redmondi cég szerint ez elsősorban a vállalatok életét könnyíti meg, ugyanis sok cégnél a dolgozók munkájuk befejeztével nem kapcsolják ki a gépeiket, nem mentik el az adataikat, számukra a javítások automatikus telepítése utáni újraindítás sok esetben adatvesztéssel jár. A Microsoft állítása szerint a Vista fejlesztésének rendkívül fontos szempontként tartották szem előtt, hogy legalább 50 százalékkal csökkentsék a szükséges rendszer-újraindítások számát.

A Vista új frissítési technológiái épp ezt teszik lehetővé, segítségükkel akár az éppen használatban levő alkalmazások is frissíthetők és a felhasználónak nem kell kilépni belőlük vagy újraindítani őket. A Microsoft mérnökei csökkentették az operációs rendszer által "zárolt" fájlok számát, így akár úgy is lehet a Vistát vagy a rajta futó programokat javítani, hogy közben a munka zavartalanul folyik tovább. A zárolt fájlok új változatait a következő rendszer-újraindításnál, vagy az alkalmazás bezárása után telepíti a Vista.

A frissítés alatt a munka zavartalan

A 2006-ban megjelenő operációs rendszer azonban még ennél is többre képes. A fejlesztők elmondása szerint a Vista számon tartja, hogy a frissíteni kívánt fájlokat melyik alkalmazás használja. A frissítőrutin elmenti az alkalmazáshoz tartozó adatokat, bezárja az alkalmazást, frissíti a fájlokat, majd újraindítja a programot és visszaállítja az utoljára használt adatokat, így a felhasználó onnan folytathatja munkáját, ahol korábban abbahagyta.

Elemzők rámutatnak, hogy ezek a funkciók nem csak a vállalatok számára lehetnek hasznosak, hanem otthoni felhasználóknak is, hiszen a frissítések telepítése és a gép újraindítása nekik is ugyanolyan bosszúságot okoz mint a cégeknek. Sok felhasználók egyszerűen szereti éjjel-nappal bekapcsolva tartani a gépét. Az újfajta frissítési technológia azonban nem csak az asztali gépek, hanem a szerverek esetében is mindenképp hasznos lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról