:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 2. 10:12

Mobiltelefonokba szánt apró merevlemez a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technologies ma bejelentette a világ legkisebb egyhüvelykes merevlemezét, amely apró mérete ellenére mégis 8 gigabájt adat tárolására képes. A Microdrive 3K8 a vállalat szerint nem csak méretben kisebb, hanem 40 százalékkal kevesebb energiát is fogyaszt az elődeinél. A vállalat szerint a készülék rendkívül jól használható mobil eszközökben, ugyanis olyan rázkódásvédelmi technológiával látták el, amely még leejtés esetén is megvédi az adatokat.

[HWSW] A Hitachi Global Storage Technologies ma bejelentette a világ legkisebb egyhüvelykes merevlemezét, amely apró mérete ellenére mégis 8 gigabájt adat tárolására képes. A Microdrive 3K8 a vállalat szerint nem csak méretben kisebb, hanem 40 százalékkal kevesebb energiát is fogyaszt az elődeinél. A vállalat szerint a készülék rendkívül jól használható mobil eszközökben, ugyanis olyan rázkódásvédelmi technológiával látták el, amely még leejtés esetén is megvédi az adatokat.

Mobilok, MP3-játszók, kézigépek számára

A Hitachi emellett egy 1,8 hüvelykes meghajtót is bemutatott, amely mindössze 5 milliméter magas és kevesebb mint 14 grammot nyom. A TravelStar C4K60 30 és 60 gigabájtos kivitelben lesz elérhető. A japán cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új merevlemezes meghajtók árát, azonban azt közölte, hogy a termékek szállítása még szeptemben-október folyamán megkezdődik. A vállalat várakozásai szerint a merevlemezes meghajtókra a hordozható MP3-játszók és digitális kamerák gyártói mellett a mobiltelefonos vállalatok is felfigyelnek majd. Az Apple jelenleg is a Hitachi apró merevlemezeit építi az iPod lejátszókba.

Az egyre kisebb, ugyanakkor nagyobb kapacitású merevlemezek ma már megfelelő paraméterekkel rendelkeznek ahhoz, hogy akár mobiltelefonokba is beépítsék őket. A multimédiás készülékebe el is kél a nagy tárolókapacitás, hiszen a telefonokkal egyre nagyobb felbontású képek készíthetők, amelyek tárolása nagyobb helyet igényel. A zenelejátszós mobilok esetében pedig nyilvánvaló, milyen előnyökkel jár a nagy kapacitás: a készülékre több dal másolható.

Leejtés ellen is véd

Hogy apró merevlemezét vonzóvá tegye a mobiltelefon-gyártók számára, a Hitachi egy gyorsulásmérővel látta el a meghajtót, amely leejtés esetén parkolja az író-olvasó fejet, így megakadályozva az adatvesztést, sérülést. A Hitachi közleménye szerint a szenzor már egy 10 centiméteres magasságból történő leejtést is érzékel. A noteszgépekbe szánt merevlemezekben már régebben megjelentek ilyen megoldások, az apró meghajtók esetében azonban újdonságnak számít a technológia.

Noha a Hitachi uralja a kisméretű merevlemezek piacát, mégis a Seagate volt az első vállalat, amely olyan egyhüvelykes meghajtót mutatott be, amely 8 gigabájt tárolására képes. A Seagate állítása szerint már július óta szállítja a terméket, de a vállalat nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy kik a megrendelői.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.