Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 1. 12:17

Magyarországra érkezett a kultikus PlayStation Portable

A mai napon, többszöri halasztást követően végre hivatalosan is elindult európai hódító útjára a Sony legújabb üdvöskéje, a Japánban és az Egyesült Államokban már hatalmas sikert arató PlayStation Portable (PSP) hordozható játékgép. A japán vállalat várakozásai szerint a Nintendo hordozható gépeivel megküzdő PSP szállításai idén elérik az életciklusa végéhez közeledő PlayStation 2 konzolét, azaz nagyjából 12 millió darabot tesznek majd ki év végére.

[HWSW] A mai napon, többszöri halasztást követően végre hivatalosan is elindult európai hódító útjára a Sony legújabb üdvöskéje, a Japánban és az Egyesült Államokban már hatalmas sikert arató PlayStation Portable (PSP) hordozható játékgép. A japán vállalat várakozásai szerint a Nintendo hordozható gépeivel megküzdő PSP szállításai idén elérik az életciklusa végéhez közeledő PlayStation 2 konzolét, azaz nagyjából 12 millió darabot tesznek majd ki év végére.

Konzumőrület

Japánban a piacra dobás napjait követően a hisztéria odáig fokozódott, hogy egyesek hajléktalanokat toboroztak, hogy álljanak sorba és saját nevükre másoknak vásároljanak készüléket, mivel a boltok fejenként egy gépre korlátozták a mennyiséget, hogy kivédjék a neppereket. Az Egyesült Államokban már egy nappal előbb hálózsákokban éjszakáztak azok, akik az elsők között akartak szert tenni rá.

Az európai premier ellátási elégtelenségek miatt került a mai napra, a Sony ugyanis képtelen volt kielégíteni a gép iránt tapasztalt japán és amerikai keresletet. A PlayStation Portable-ből havonta nagyjából egymilliót adtak el eddig világszerte. A korábbi tapasztalatokhoz híven tegnap éjjelre már Nagy-Britanniában is kígyózó sorok alakultak ki a nagyobb elektronikai áruházak éjfélkor történő nyitására. A brit Tesco például internetes követési rendszerrel segíti a rajongókat, amellyel valós időben követhetik, mely Tesco áruházakban kapható még PSP.

A PSP nem hivatalos forrásokból már jóval korábban, év elején is beszerezhető volt, igaz, jóval borsosabb áron. A Sony ráadásul, megelégelve, hogy lékelik a japán és észak-amerikai piacot, valamint megkárosítják a kiváró hivatalos partnereket, perrel fenyegette meg a PSP-neppereket és importőröket. A PSP-szükreimport főként Angliában volt jellemző.

PSP itthon!

A hordozható konzolon korábban nem látott grafikát kínáló, feltűnően elegáns formavilágú, filmnézésre, zenehallgatásra és már böngészésre is alkalmas szerkezet a nyugati és távol-keleti érdeklődéshez foghatót nem váltott ki hazánkban, a forgalmazók ugyanakkor bizakodóan tekintenek a jövőbe, hiszen hátra van még az ünnepi szezon.

Az 576 kbyte hálózat westendes boltjában élénk érdeklődést tapasztaltak a PSP iránt, amely jelentősen megdobja az üzlet forgalmát. A délelőtt folyamán folyamatosan érkeznek az újabb és újabb vevők, akik egy része előrendelést vett fel, és a kiállított darabokat is több arra járó megcsodálja. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a külön játékok iránt egyelőre kicsi az igény, a géphez csomagolt szoftverekkel jellemzően megelégednek egyelőre azok, akik 70 ezer forint körüli összeget rászánnak a szórakozás eme formájára. Sorbaállásnak, a készlet kifosztásának azonban nyoma sincs, valószínűleg főleg a magas árcédulának, valamint a magyar promóció gyakorlatilag teljes hiányának köszönhetően.


Forrás: lik-sang.com

Rácz Rajmond, az e-jatekbolt.hu részéről is úgy látja, hogy itthon kevesen adnak ki ekkora összeget egy játékgép miatt, ráadásul a játékok, filmek újabb súlyos tízezrekbe kerülnek később. Bár az oldal profilja elsősorban nem elektronikus termékek forgalmazására épül, a régóta előrendeléseket felvevő és a PSP-t promótáló cég képviselője szerint a kezdeti kereslet még alul is múlta várakozásait. Véleménye szerint a kereslet később, az ünnepi szezon közeledtével, a játékkínálat bővülésével, valamint a kalózpiac megjelenését követően fog igazán erősödni. A gép által használt UMD hordozók egyelőre nem egyszerűen és széles körben reprodukálhatóak, mint a DVD-k, de memóriakártyákkal már lehetséges megtört PSP-vel játékokat futtatni.

A Rácz hozzátette, hogy a hazai vásárlók korlátozott pénzügyi lehetőségeik miatt már jó előre eldöntik, milyen hardverbe ruháznak be. Így egy tervezett PC-s fejlesztés, vagy a karácsony előtt megjelenő Xbox 360 és a tavasszal debütáló PlayStation 3 játékgépekre való kivárás is visszaveti a forgalmat. Személyes véleménye szerint a gép egyébként valóban fantasztikus és rendkívül praktikus, de a tömegek számára túl drágának tűnik egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról