Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 30. 15:46

Kínából támadják az Egyesült Államok hálózatait

[Washington Post] Tömeges támadások érkeznek kínai weboldalak felől, számítógép-hálózatok százaiba betörve az Egyesült Államokban -- olvasható a Washington Post amerikai napilap múlt csütörtöki számában. A riport állítása szerint magukat megnevezni nem kívánó kormányzati tisztviselők elmondták, hogy a támadások a Védelmi Minisztériumon kívül több hivatalra is kiterjednek, hálózatok százai érintettek.

[Washington Post] Tömeges támadások érkeznek kínai weboldalak felől, számítógép-hálózatok százaiba betörve az Egyesült Államokban -- olvasható a Washington Post amerikai napilap múlt csütörtöki számában. A riport állítása szerint magukat megnevezni nem kívánó kormányzati tisztviselők elmondták, hogy a támadások a Védelmi Minisztériumon kívül több hivatalra is kiterjednek, hálózatok százai érintettek.

Titan Rain

Titkosított rendszerekhez bár eddig nem fértek hozzá, a hatóságok aggódnak, hogy a különböző, önmagukban ártalmatlannak tűnő adatbázisokból kilopott adatok kombinálásával értékes, veszélyes információkat lehet kinyerni, mondta el az egyik forrás. A heves támadások évek óta folynak, és a vizsgálatot folytatók között Titan Rian (Óriás Eső) kódnéven ismert ügy feltárása még kezdeti szakaszban van. Az egymástól függetlenül nyilatkozók szerint ugyanakkor ez messze nem a legnagyobb vagy legveszélyesebb fenyegetés a hálózaton.

A belsős források által meglepően átfogónak tartott támadások megosztják az elemzőket a tekintetben, hogy a kínai kormánynak köze van-e az ügyhöz, vagy hogy egyáltalán összehangolt támadásokról van szó. A Post egyik pentagoni forrása biztos benne, hogy a kínai kormány által összehangolt és levezényelt műveletről van szó, míg mások azon a véleményen vannak, hogy a kínai számítógépek csak az utolsó ugródeszkát jelentik Amerika felé a bűnözők számára. Utóbbira a magyarázat igen prózai lehet: Kína és az Egyesült Államok között nincs olyan egyezmény, amely a két ország bűnüldöző szervei közötti kapcsolatot, a nemzetközi vizsgálatok lezajlását szabályozná.

Vörös bitek

A korábban szétszórva működő számítógép-biztonsági egységek tevékenységének összehangolására a Pentagon -- melynek 5 millió gépből álló hálózata a legtöbb támadást szenvedi el -- létrehozta a Joint Task Force for Global Network Operations szervezetet, amely a Stratégiai Parancsnokság alá tartozik. Mike VanPutte alezredes, a munkacsoport alelnöke véleménye szerint a detektált támadások számának emelkedésében több tényező is szerepet kaphat. Az egyik, hogy a támadásra alkalmas szoftverek egyre egyszerűbbek és könnyebben hozzáférhetővé válnak, a másik pedig, hogy a védelmi berendezések sokkal kifinomultabbak, érzékenyebbek, így a behatolási kísérleteket is nagyobb arányban regisztrálják.

A Pentagon adatai szerint Kína felől érkezik a támadások többsége. Tavaly mintegy 79 ezerszer próbáltak meg behatolni a Pentagon hálózatába, másfélszer annyian, mint egy évvel korábban. A támadások közül nagyjából 1300 járt sikerrel, azonban ezek közül mindössze néhány jutott el érzékeny adatokat tároló gépekig.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter korábban aggodalmának adott hangot Kína katonai erejének növekedésével kapcsolatban, amely felboríthatja Ázsia, de az egész világ erőegyensúlyát is. A gazdasági szárnyalás lehetővé teszi a kínai hadsereg folyamatos korszerűsítését, így hamarosan reális katonai lehetőséggé válhat a Kínai Népi Köztársaság számára, hogy megszállja Tajvant, amely el nem ismert országként képezi a világ hardveriparának szívét. A Pentagon jelentése szerint a kínai hadsereg egyre növeli informatikai képességeit, ami kezdetben saját rendszereik védelmét tűzte ki célul, manapság azonban egyre nagyobb hangsúly kerül összehangolt, ellenséges informatikai rendszerek ellen irányuló támadási műveletek gyakorlására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.