Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 29. 13:26

Elfogták a Zotob vírus feltételezett készítőit

Letartóztatták a Zotob féreg feltételezett készítőit, a marokkói Farid Essebart és a török Atilla Ekicit. A 18 és 21 éves fiatalembereket azzal vádolják, hogy ők készítették a Windows 2000 operációs rendszert megfertőző Zotob féregvírust, valamint a Mytob és Rbot kártevőket is.

[HWSW] Letartóztatták a Zotob féreg feltételezett készítőit, a marokkói Farid Essebart és a török Atilla Ekicit. A 18 és 21 éves fiatalembereket azzal vádolják, hogy ők készítették a Windows 2000 operációs rendszert megfertőző Zotob féregvírust, valamint a Mytob és Rbot kártevőket is.

A Zotob terjedését lehetővé tevő biztonsági rést a Microsoft már befoltozta (MS05-039), a nem frissített rendszereken azonban a féreg továbbra is terjed. A Trend Micro biztonsági cég tájékoztatása szerint a Zotob rekordgyorsasággal jelent meg, hiszen csak pár nappal a szóban forgó biztonsági hiányosság publikálása után bukkant fel. A Zotob maga nem rombol, azonban beépített hátsóajtó-komponensén keresztül támadók tetszőleges programot tölthetnek le a fertőzött gépekre, végső esetben átvehetik az irányítást is felettük.

A két hete megjelent Zotob számos nagyvállalat és szervezet informatikai rendszerét bénította meg, többek között a New York Times szerkesztőségéét, a CNN hírtelevízióét, a Caterpillar gépgyárét és az amerikai bevándorlási hivatalét is. Az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó vezetője, Louis Reigel szerint a két fiatalember gyors kézrekerítése a nemzetközi bűnüldöző szervezetek, valamint a Microsoft hatékony együttműködésének köszönhető.

A marokkói állami hírügynökség jelentése szerint a Zotob féregvírust pénzszerzési céllal készítették és Essebar kapcsolatba hozható bankkkártyák adatainak eltulajdonításával is, azonban ezt a hírt az FBI nem erősítette meg. Reigel elmondta, jelenleg úgy tűnik, a török Ekici valójában nem is vett részt a Zotob programozásában, azonban fizetett Essebarnak, hogy az megírja a kártevőt. Az FBI szerint a "Diabl0" és "Coder" becenevű vírusírók a világháló révén ismerték egymást, azonban egyelőre nem tudni hogy személyesen találkoztak-e valaha. Essebart és Ekici ellen a szülőhazájukban indul majd eljárás, amelyhez az FBI bizonyítékokat fog szolgáltatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról