:

Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 18. 10:11

Nextgen médiumháború: a világ legnagyobb zenekiadója is a Blu-ray mellé állt

Tovább hízik a Blu-ray formátum tábora, miután a Universal Music Group (UMG) tegnap bejelentette, hogy csatlakozik a szabványt kidolgozó és promótáló szövetséghez, a Blu-ray Disc Associatonhöz (BDA). A Vivendi Universal médiabirodalom érdekeltségébe tartozó UMG a világ legnagyobb zenei kiadója, így lépése nagy erejűnek tekinthető a következő generációs médiumszabványért folyó küzdelemben. Érdekesség, hogy a korábbi testvérvállalat, a filmkiadó Universal Pictures a HD-DVD mellett kötelezte el magát korábban.

[HWSW] Tovább hízik a Blu-ray formátum tábora, miután a Universal Music Group (UMG) tegnap bejelentette, hogy csatlakozik a szabványt kidolgozó és promótáló szövetséghez, a Blu-ray Disc Associatonhöz (BDA). A Vivendi Universal médiabirodalom érdekeltségébe tartozó UMG a világ legnagyobb zenei kiadója, így lépése nagy erejűnek tekinthető a következő generációs médiumszabványért folyó küzdelemben. Érdekesség, hogy a korábbi testvérvállalat, a filmkiadó Universal Pictures a HD-DVD mellett kötelezte el magát korábban.

Nehézsúly

A DVD utódjának pozíciójáért elszánt harc folyik az üzleti életben. A Blu-ray lemezt (BD) támogató, Sony-vezette csoport a Toshiba üdvöskéjének, a HD-DVD táborának feszül neki. Mindkét oldalon nehézsúlyú szereplők sorakoznak fel, mint például az Apple, Dell, HP, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK, MGM, 20th Century Fox vagy a Walt Disney a BD mellett; a Toshiba, az NEC, Paramount Home Entertainment, Universal Pictures, Warner Home Video, RICOH, Acer, SANYO pedig a HD-DVD oldalán.

Úgy tűnik, az IT-ipar részéről a BD határozottan nagyobb támogatottságnak örvend, sokáig azonban úgy látszott, hogy a HD-DVD formátumra szavazó médiaipar eldöntheti a játékot utóbbi javára. A legújabb fejlemények azonban azt a látszatot keltik, mintha a HD-DVD médiaipari tábora, főként a filmkiadók kihátrálnának szép lassan és csendben korábbi döntésük mögül. Míg az év első felében még úgy lehetett tudni, hogy rengeteg film fog megjelenni az ünnepi szezonra HD-DVD-n, a legújabb iparági pletykák alapján azonban ebből vajmi kevés fog megvalósulni.

A kiadók elbizonytalanodása mögött a BD tábor tömegének gyarapodása mellett az is közre játszhat, hogy a HD-DVD technológia a korábbi ütemtervekhez képest csúszást szenved. Az informatikai és szórakoztató elektronikai BD-termékek akár előbb is megjelenhetnek, amellett, hogy nagyobb kapacitást ígérnek (rétegenként 25 gigabájt vs. 15). Ez pedig egy zuhanó spirált eredményez, ugyanis tartalom híján a berendezésgyártók számára sem vonzó lejátszókat és írókat piacra dobni. Vagy a fejlesztésekbe egyáltalán pénzt ölni. Ennek megfelelően több gyártó elhalasztotta lejátszói piacra dobását.

Tizenkét menet után döntetlen?

Mivel mindkét tábor rendkívül erős, ezért a végső döntés esetleges elhúzódása, vagy akár a két formátum hosszabb távú együtt élése igazán senkinek nem kedvezne, hiszen a film, zene vagy szoftverkiadóknak kétféle formában is ki kellene adniuk termékeiket, ha nem akarnának a piac egy jelentős részét helyből lemondani. A vállalatok és fogyasztók továbbá mind a HD-DVD, mind a Blu-ray eszközöket is kénytelenek lennének megvásárolni, ha bármely tartalomhoz hozzá szeretnének férni.

Ezt felismerve a Sony, jó vállalati polgárként többször kinyilvánította szándékát, hogy készen állna a Toshibával való tárgyalásokra egy esetleges egyesített szabvány kidolgozásában. Az e fajta híradásoknak a Toshiba vetett véget, mikor bejelentette, hogy semmiféle hasonló esemény nem várható. Ezt júniusban Ken Kutaragi, a Sony PlayStation atyja is megerősítette.


Kiberszocialista formavilágú Sony Blu-ray videorekorder

A konzolok szava

A Blu-ray végső sikere mellett szól, hogy a Sony következő generációs konzolja, a PlayStation 3 jövő tavasszal biztosan BD-olvasót fog tartalmazni, míg a Microsoft idén megjelenő Xbox 360 gépébe DVD-olvasó kerül, és csak később lép tovább valamelyik jövőbeli formátum felé. Korábban a Microsoft és a Toshiba szövetségre léptek, amelynek eredményeképpen a redmondi óriáscég a HD-DVD-t volt hivatott preferálni az Xbox 360-ban.

A DVD trónjának utódlásáért folyó háborúban a játékkonzolok szerepét nem szabad lebecsülni, hiszen évi több tízmilliós darabszámban kerülnek értékesítésre világszerte, terjesztve az általuk használt médiaformátumot. A PlayStation 2-nek nem kis szerepe volt abban, hogy a DVD igen hamar meghódította a világot, hiszen a játékok futtatásán kívül DVD-filmek lejátszására is alkalmas, így a fogyasztók "ingyen" juthattak egy DVD-lejátszóhoz, melyek ára az ezredforduló környékén még igencsak borsos volt.

Egyelőre úgy tűnik, csak felesleges költségtényezőt jelentene egyelőre a HD-DVD meghajtó, nem kínálva valós értéket a vásárlóknak, mivel alig néhány film vagy zenei video lenne elérhető hozzá az ünnepi szezonban és azt követően. Ráadásul ha a Blu-ray kerül ki fölényesen a harcokból, a HD-DVD alkalmazásával a Microsoft csak veszíthetne.

Deja vu?

Minek kell a hely?
Kétoldalas, négyrétegű Blu-ray lemezekkel elméletileg akár 200 gigabájt adatot is rögzíthetünk egyetlen korongon. De mire is kell ez a (nem is annyira) rengeteg hely?
Nagy felbontás:az évtized hátralevő felében szélesebb körben kezdenek el hódítani a nagyfelbontású digitális televíziók (HDTV) és videokamerák, amelyek korábban nem látott élességű és részletgazdagságú képet kínálnak majd. A nagyobb felbontású video tárolása sokkal több tárhelyet igényel.
Játékok:a jövő játékai az egyre erőteljesebb hardver következtében egyre komplexebb és realisztikusabb virtuális valóságokat fognak létrehozni, amihez egyre nagyobb tömegű adatra lesz szükség. Magas felbontású textúrák, átvezető videók, zenék, térhatású hangok.
Adattárolás:a vállalatok és fogyasztók helyigénye a történelmi tapasztalatok alapján korlátlan. A Blu-ray segítségével kevesebb korongra és sokkal gyorsabban rögzíthetünk ugyanannyi adatot, mint DVD-vel.
A HD-DVD talán egyetlen, ám nagyon is számottevő előnye, hogy a lemezek termelése sokkal alacsonyabb kezdeti beruházást és gyártási költséget von maga után. A lemezek nem igényelnek tokot, szemben a BD-vel, ami termelési és logisztikai szempontból nem elhanyagolható tényező. A BD-tábor felől érkeztek olyan híradások, mely szerint születhet meztelen BD is.

Kézenfekvő módon sokan a VHS és a Beta, még szalagos videoformátumok közötti háborúhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet. Akkor a Beta mögött álló Sony vesztesen került ki az összecsapásból, és a VHS lett az otthoni szórakoztató elektronika de facto szabványa. Ugyanakkor a Beta, szuprematív minősége révén tovább élhetett a professzionális termékek között.

Korábban sokan úgy vélték, hogy magasabb alkalmazási költségei miatt a Blu-ray a Beta sorsára juthat, a legutóbbi fejlemények alapján azonban minden esélye megvan arra, hogy megszerezze az uralmat. Alacsonyabb tárolókapacitásai miatt valószínűleg ez az olcsóbb HD-DVD teljes bukását jelentené, hiszen nem maradna fenn számára piaci rés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.