Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 17. 11:46

A Microsoft kezében az Apple iPod kezelőfelületével kapcsolatos szabadalom

Az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatal (U.S. Patent and Trademark Office) elutasította az Apple Computer szabadalmi kérelmét az iPod lejátszó felhasználói felületére és menürendszerére vonatkozóan. Az ok rendkívül prózai, a Microsoft öt hónappal korábban szabadalmaztatta a megoldást.

[HWSW] Az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatal (U.S. Patent and Trademark Office) elutasította az Apple Computer szabadalmi kérelmét az iPod lejátszó felhasználói felületére és menürendszerére vonatkozóan. Az ok rendkívül prózai, a Microsoft öt hónappal korábban szabadalmaztatta a megoldást.

Öt hónapos előny

A Microsoft egyik fejlesztője, John Platt 2002 nyarán nyújtott be szabadalmi kérvényt, megelőzve az Apple 2002 októberi hasonló beadványát. Bár a redmondi vállalat most elvileg jogdíjat kérhet minden egyes eladott iPod után, szakértők szerint ez aligha fog bekövetkezni. Piaci elemzők úgy vélik, a két vállalat valószínűleg meg tud állapodni egymással és az Apple egy centet sem fog fizetni a Microsoftnak.

Az Apple titoktartó magatartása most visszaütött. Amint az ismert, a vállalat semmiféle információt nem hoz nyilvánosságra a megjelentetni kívánt termékeivel kapcsolatban, így történt ez az iPod esetében is. A vállalat vélhetően szándékosan nem nyújtott be szabadalmi kérvényt a lejátszóval kapcsolatban, mert így versenytársai könnyen rájöhettek volna, mire is készül. Az iPod már egy éve a piacon volt, amikor az Apple szabadalmaztatni akarta a kezelőfelületét, ekkor derült ki hogy a Microsoft gyorsabb volt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Apple előidejűségre hivatkozva akár érvénytelenítheti is a Microsoft szabadalmát, hiszen a kérdéses újítás az iPodban már létezett, amikor a Microsoft bejegyeztette. A vállalatnak három hónap áll rendelkezésére, hogy reagáljon az elutasításra. Az Apple közleményében mindenesetre leszögezi, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy elnyerje a kérdéses szabadalmat.

"Békülékeny" Microsoft

A Microsoft ennél békülékenyebb hangot ütött meg, a vállalat képviselője szerint a vállalatok licencelhetik a cég technológiáit. A redmondiak közleménye arra is kitér, hogy az Apple és a Microsoft hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak és már korábban is előfordult hogy egyes szabadalmaztatott eljárásokat elérhetővé tettek egymás számára.

Az ügy pikantériáját elsősorban az adja, hogy ma már az iPod lejátszók adják az Apple forgalmának több mint harmadát. A cég legutóbbi negyedévében több mint 6 millió iPodot értékesített, tavaly pedig összesen 18 millió lejátszót adott el. A Microsoft feltett szándéka, hogy partnerei segítségével megveti a lábát a digitális zenepiacon. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy az idei ünnepi szezonban több olyan, Microsoft szoftverre épülő lejátszó is piacra kerül majd, amelyek képességeikben felülmúlják az Apple iPodot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról