Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 9. 10:15

Dél-Korea is vizsgálja az Intel tisztességes piaci magatartását

Paul Otellini
Paul Otellini
[HWSW] A dél-koreai hatóságok is vizsgálatot kezdtek az Intel piaci magatartásával kapcsolatban, elsősorban a cég marketing- és kedvezmény-politikájára koncentrálva -- jelentette be a vállalat. Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint az Intel számos iratot juttatott el a koreai hatóságokhoz azzal kapcsolatban, hogy milyen kedvezményekben részesíti az ország PC-gyártóit.

USA, EU, Japán

Az Intel ellen jelenleg az Európai Unió és az Egyesült Államok is folytat hasonló vizsgálatot, amely azt próbálja felderíteni, hogy a vállalat vajon törvényes kedvezményeket nyújt-e a vele szerződő számítógépgyártóknak, illetve hogy ez a gyakorlat korlátozza-e a szabad piaci versenyt. A Mercury Research adatai szerint az Intel az (x86) processzorok világpiacán 82,3 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg az AMD-nek be kell érnie 16,2 százalékkal.

Emlékezetes, hogy az AMD nemrégiben az Egyesült Államokban és Japánban is trösztellenes pert indított az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója tisztességtelenül versenyez a piacon és törvénytelen eszközöket vet be annak érdekében, hogy kiszorítsa a versenytársakat. Az AMD szerint az Intel több esetben is megfenyegette, zsarolta a nagy PC-gyártókat, hogy azok ne vásároljanak AMD processzorokat.

Tiltott kedvezmény?

Amint arról lapunk is beszámolt, a japán versenyhivatal még tavasszal hozta nyilvánosságra azt a jelentését, amely kimondta, hogy az Intel megsértette a távol-keleti ország trösztellenes törvényeit, aláásva ezzel riválisa piaci pozícióit. A hivatal jelentésében is az állt, hogy a világ vezető chipgyártója árkedvezményeket, utólagos visszatérítéseket és promócióra fordítható pénzügyi forrásokat biztosított azon partnereinek, amelyek kizárólag, vagy szinte kizárólag Intel-alapú gépeket forgalmaznak.

Az Intel ezt a tevékenységet sosem tagadta, ugyanakkor visszautasította bűnösségét. A vállalat közölte, nem tiltakozik a hatóság felszólítása ellen, és eleget tesz az abban foglaltaknak, amely az inkriminált gyakorlat beszüntetését követeli. Az AMD júliusban azonban 55 millió dolláros kártérítési pert indított az Intel ellen. A vállalat közlése alapján az összeget az Intel illegális tevékenysége által kiesett nyereség alapján becsülték.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy vállalata ugyan rendkívül agresszívan, de tisztességesen és az adott ország törvényeit betartva versenyez a piacon, és ez a jövőben is így marad. Véleménye szerint ez az ügy is hamar és probléma nélkül fog megoldódni, ahogyan a korábbi hasonló esetek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról