Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 2. 12:53

A 64 bites operációs rendszereket is védi a NOD32

Az Eset Software bejelentette, hogy elkészült a nagy sikerű NOD32 vírusirtó alkalmazás 64 bites verziója, mely a 32 bites verzióhoz hasonlóan komplett valósidejű védelmet tartalmaz a vírusok és a kémprogramok minden fajtája ellen. A 64 bites rendszerek tekintetében napjainkban még mindig biztonsági rést jelent, hogy több vezető antivírus gyártó sem készítette el termékeinek a technológiát támogató verzióját.

[HWSW] Az Eset Software bejelentette, hogy elkészült a nagy sikerű NOD32 vírusirtó alkalmazás 64 bites verziója, mely a 32 bites verzióhoz hasonlóan komplett valósidejű védelmet tartalmaz a vírusok és a kémprogramok minden fajtája ellen. A 64 bites rendszerek tekintetében napjainkban még mindig biztonsági rést jelent, hogy több vezető antivírus gyártó sem készítette el termékeinek a technológiát támogató verzióját.

Újra kell írni

Ennek oka, hogy a kernel szintű hozzáférést igénylő biztonsági programokat a gyártóknak újra kell írniuk, hogy képesek legyenek futni az x64-es rendszereken. A 32 bites környezetben vezetőnek számító antivírus gyártók mindeddig nem tették meg ezt, és egyáltalán nem készítették el termékeik 64 bites verzióját, vagy csak a szerverek szintjén kínálnak védelmet.

"A 64 bites technológia évek óta készen áll, és egyre inkább teret hódít, hiszen igen sok adatbáziskezelési és ügyviteli alkalmazás igényli már ezt a teljesítményt. Az elmúlt időszakban több, a technológia előnyeit kihasználó szerver oldali alkalmazás született meg, azonban a kiegészítő alkalmazások -- például a víruskeresők -- hiánya ma is sok esetben jelenti akadályát a munkaállomások áttérítésének" -- mondta Fóti Marcell informatikai szakértő, a Microsoft Gold Certified Partner NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója.

A 32 bites édeskevés

"A mi 64 bites rendszerünkön -- kényszerből -- futtattunk ugyan egy-két 32 bites alkalmazást, de tapasztalatból mondhatom, hogy ezen a területen már édeskevés a bináris kompatibilitás. A technológia kihasználásához olyan alkalmazások kellenek, melyek nem fogják vissza a többi 64 bites alkalmazást. Tehát 64 bitesnek kell lennie a víruskeresőnek, a spamfilternek és a többi olyan szoftvernek, ami nélkül ma lehetetlen a munkaállomások biztonságos üzemeltetése" -- tette hozzá.

A NOD32 for 64-bit a NOD32 vírusirtó 64 bites kiadása, mely tartalmazza a 32 bites verzióból megismert ThreatSense heurisztikus analizáló technológiát is, mellyel a NOD32 még az előzőleg ismeretlen kórokozókat is felismeri. A felhasználók így nem szorulnak arra, hogy a kémprogramok (spyware) és a kéretlen reklámokat megjelenítő programok (adware) ellen kiegészítő biztonsági alkalmazásokat installáljanak. Radásul a felhasználóknak és a rendszergazdáknak nem kell a rendszerek lassulásával sem számolniuk, mivel az ily módon integrált védelmet kínáló NOD32 kevesebb, mint 20 MB memóriát használ fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról