Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 2. 10:52

Újabb rekordot állított fel a ViewSonic 19 hüvelykes LCD-monitora

[Clubic.com] A Taipei Times szerint a ViewSonic újabb rekordot ért el: a Taipei World Trade Center Kiállításon bemutatott, 19 hüvelykes VX924 LCD-kijelzőjük 3 miliszekundumos utánvilágítási idővel rendelkezik. A vállalatnak így egyetlen ezredmásodperccel sikerült túlszárnyalnia a jelenlegi 4 miliszekundumos modelleket.

[Clubic.com] A Taipei Times szerint a ViewSonic újabb rekordot ért el: a Taipei World Trade Center Kiállításon bemutatott, 19 hüvelykes VX924 LCD-kijelzőjük 3 miliszekundumos utánvilágítási idővel rendelkezik. A vállalatnak így egyetlen ezredmásodperccel sikerült túlszárnyalnia a jelenlegi 4 miliszekundumos modelleket.

A ViewSonic katalógusa szerint a VX924 típus 4 ms-os panellal rendelkezik, ezért a kiállításon bemutatott darab valószínűleg egy új sorozat prototípusa lehet. A 19 hüvelykes modell natív felbontása 1280 x 1024 pixel, fényereje 270 cd/m2, kontrasztaránya pedig 550:1-hez.

Vevőcsalogató

Az utánvilágítási idő azt mutatja meg, hogy egy adott panelen mennyi ideig tart egy képpont kigyújtása és kioltása. A 3 miliszekundumos érték azt jelenti, hogy optimális esetben egyetlen másodperc alatt 333-szor változhat meg egy-egy pixel állapota a kijelzőn, azaz 333 Hz-es frissítésre képes a monitor. Bár kétségtelen, hogy ez a paraméter nagyon fontos egy-egy LCD-monitornál és az egyre alacsonyabb paraméter nagyon jól mutat a prospektusokban, az utóbbi időkben bemutatott 4-8 ms-os modellek frissítését más szűk keresztmetszet miatt már lényegében képtelenség kihasználni.

A készülékekbe épített analóg áramkörök ugyanis jellemzően maximum 75 Hz-en fogadják az adatokat a videokártyától, de a drágább, digitális bemenettel rendelkező modellek is csupán 85 Hz-ig mehetnek el az 1280 x 1024 pixeles natív felbontás mellett. Ez pedig azt eredményezi, hogy körülbelül 11 ms-os utánvilágítási időnél alacsonyabb a videokártya-LCD-kijelző közötti "gyenge láncszem" miatt egyszerűen nem használható ki.

Egyébként sem vibrál

Az LCD-kijelzőknél a háttérvilágítás folyamatos, a valós képfrissítéstől függetlenül nyugodt képet láthat a szemlélő, míg a katódsugárcsöves monitoroknál a világító pixeleket a képfrissítésnek megfelelően végigpásztázó elektronsugár hozza létre. Míg a normál katósugárcsöves monitoroknál a frissítés növelése nyugodtabb, szemnek kellemesebb képet eredményezett, az LCD-monitoroknál az utánvilágítási idő csökkentésével az "utánhúzást", azaz a képen megjelenő tartalom mozgatásakor bekövetkező elmosódást lehetett megszüntetni.

Az elméleti értékeket figyelembe véve a 60 Hz-es frissítésnél minimum 16 miliszekundumos gyorsaságú panel szükséges a folyamatos és zavarmentes mozgások megjelenítéséhez, míg 75 Hz-es frissítésnél már 13 miliszekundum alatt végbe kell mennie a váltásnak. Mindebből következik, hogy az alap 60 Hz-es frissítés használata mellett a 16 miliszekundumosnál lassabb LCD-paneleken -- melyeket ma már jellemzően csak noteszgépekbe építenek be -- tapasztalhatunk elmosódást, utánhúzást.

Becsapós érték

A gyártók által megadott utánvilágítási idő általában elég csalóka: a tesztekben jellemzően azt az időt mérik, amennyit egy képpont teljesen fehérből teljesen feketévé, majd ismételten teljesen fehérré változtatása igénybe vesz. Sok gyártó úgy igyekszik monitorának teszteredményét javítani, hogy csupán 64 (26) szürkeárnyalatot használ. Így ugyan jók lesznek a teszteredmények, azonban a készülék csupán 64 szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, szemben a megszokott 256-tal.

Tovább árnyalja a képet, hogy a fehér-fekete-fehér átmenet rendszerint rövidebb időt vesz igénybe, mint két tetszőlegesen más árnyalat közötti. Míg fekete és fehér színek vizsgálata esetén sok monitor tud rendkívül alacsony utánvilágítási időt produkálni, más árnyalatok (pl. pirosból zöld) esetén ez az érték akár 40 millimásodperc közelébe is érhet. Azaz a 10 millimásodperc közeli, vagy az alatti érték kizárólag abban az esetben igaz, ha teljesen fekete-fehér alkalmazást használunk, ami gyakorlatilag kizárt.

Összességében a gyártók által megadott utánvilágítási idő önmagában semmit nem mond el a monitorról, azaz kizárólag ennek alapján vásárolni nem túl bölcs döntés.

A ViewSonic új, "rekorder" monitora körülbelül 467 dolláros áron kerül majd piacra a Taipei Times információi szerint. A vállalat 2005 második negyedévében 60 ezer darab 17 hüvelykes és 50 ezer darab 19 hüvelykes LCD-monitort adott el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról