Szerző: Bizó Dániel

2005. július 25. 12:43

Minden szoftvert ingyen adna a Sun?

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[InfoWorld/HWSW] Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke és ügyvezető vezérigazgatója múlt hét csütörtökön arról beszélt egy konferencián, hogy vállalata tervei között szerepel a Sun összes szoftverének szabaddá tétele. Elmondása szerint ezzel fejlesztői és felhasználói közösséget építenének termékeik köré.

Bűvös szavak: nyílt forrás, közösség, ingyenesség

"A tiszta haszna ennek az, hogy több embert kötelezzünk el a közösségünknek" -- mondta Schwartz a San Franciscóban tartott AlwaysOn rendezvényen. Arra, hogy a szabaddá tétel az ingyenes letölthetőséget, vagy automatikusan nyílt forráskódot is jelent, egyértelműen nem adott választ a vezérigazgató. A Sun jelenleg szabadon hozzáférhetővé teszi többek között a Solaris 10 operációs rendszerének forráskódját is, és elkezdte megnyitni Java technológiáját, egyelőre csupán a vállalatok számára. A Solaris zárt forrású formában korábban is elérhető volt ingyenesen, viszont a hozzá nyújtott támogatásért fizetni kell.

A Sun ilyen irányú törekvései nem újkeletűek, korábbi Solaris-verziók forráskódját is nyilvánosságra hozta már korábban, továbbá a StarOffice forráskódjára alapozva indította el az OpenOffice.org kezdeményezést. A nyílt forráskód közössége által felkarolt ingyenes irodai szoftvercsomaggal a Sun a Microsoft Office hegemóniájának megtörését célozza. A projekt idén októberben fogja ünnepelni ötödik születésnapját. Bár a Microsoft Office piaci dominanciáját egyelőre nem sikerült megingatni, az ingyenesen felhasználható alkalmazás igen életképes alternatívának bizonyul, egyre kifinomultabb fájlkompatibilitási képességekkel, amely létfontosságú terjedése szempontjából.

Schwarz állítása szerint a Sun termékei és technológiái ingyenessé tételének lehetőségeit kutatja. Ehhez újszerű üzleti modellt kell kidolgozni, ami egyelőre teljesen ismeretlen terep. A konferencián ugyan nem ejtett szót a hardverek esetleges ingyenességéről, ugyanakkor korábban már többször beszéltek sunos vezetők arról, hogy bizonyos szoftverek vagy szolgáltatások megvásárlásához ingyen biztosítanának hardvereket. Ez kísérleti tervezetekben már meg is valósult, ugyanis a fejlesztők a Java Enterprise Developer Promotion (JEDP) keretein belül kaphatnak ingyen hardvert, ha három éves előfizetést kötnek. Az évi 1500 dolláros díj ellenében (a három éves előfizetés ideje alatt) a szoftveres fejlesztőeszközökhöz egy Sun Fire v20z szerver is jár.

Mindenkivel mindenki ellen

Egyelőre úgy néz ki, hogy az előző években komoly problémákkal küszködő Sun még mindig erőteljesen formálja stratégiáját, amelynek egyik leglényegesebb eleme, hogy a vállalatnak meg kell jelennie a piac alsó részeiben is, és nagyobb, akár meghatározó súlyt kell fektetni a szoftverekre. A Sun korábban a saját fejlesztésű szervereivel vált naggyá, de a felső kategóriás RISC-szerverek piacának forgalma évek óta stagnál vagy olvad, miközben az olcsóbb x86-os szerverek eladásai évről évre megugranak. Az Intel ráadásul Itanium processzor-családjával közvetlenül tűz alá vette a RISC-processzorokkal szerelt kiszolgálókat, aminek eredményeképpen az idei első negyedévben az Itanium-szerverek értékesítése már a RISC-gépekének 12 százalékát tette ki.

Védekezésképpen a Sun szövetségre lépett az AMD-vel, amely kiemelt ügyfeleként biztosítja számára a mindenkor legfejlettebb Opteron chipeket, továbbá megkezdte saját Opteron-szerverének fejlesztését. A Galaxy néven ismert gépeknek hamarosan érkezniük kell a korábbi ígéreteknek megfelelően, és a várakozások szerint akár nyolc kétmagos Opteront is fogadhatnak majd, amivel igen ütőképes fegyverré válhatnak a piacon. A Galaxy fejlesztéseit a Sun tavaly februárban visszatért társalapítója, Andy Bechtolsheim főmérnök vezeti.

Egyszeri díj helyett előfizetés

Az körvonalazódni látszik már egy ideje, hogy a Sun az egyszeri értékesítéssel szemben az előfizetéses szolgáltatásokban, valamint a termékek csomagokban való ajánlásában látja a jövőt. A másik világossá váló elem, hogy a vállalat bár a nyílt forráskód előnyei mellett tör pálcát, azt nem a Linux zászlaja alatt, hanem talán éppen vele szemben próbálja megtenni. A Solaris és a többi sunos szoftver nyílttá és ingyenessé tételével a vállalat a hatalmas Microsofton kívül a Linux által szimbolizált szabad szoftverekkel is igyekszik felvenni a küzdelmet. Ehhez nem a szokásos GPL-t használja, hanem saját licencfeltéteket dolgozott ki. Ez például megtiltja, hogy a Solaris forráskódja más szoftverekben, például a Linuxban bukkanjon fel -- félve a Solarisban és más Sun-szoftverekben megtalálható szoftvertechnológia közönségessé válását.

A Sun meggyőződéseként hirdeti, hogy az Opteron-alapú gépei, valamint a Solaris és más sunos szoftverek használatának üzleti mutatói lesznek legkedvezőbbek, miközben a Linux üzemeltetése közepes megtérülést fog produkálni, és a Windows használata pedig a leggazdasátalanabbnak fog bizonyulni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról