Szerző: Ady Krisztián

2005. július 22. 12:18

Ólommentesek az AMD processzorai

[eWeek] Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán bejelentette, hogy körülbelül egy évvel az Európai Uniókörnyezetvédelmi rendeleteinek érvénybe lépése előtt már teljesíteti a RoHS előírásokat, és az e hónaptól piacra dobott Opteron, Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Sempron és Turion processzoraiban már nem alkalmaz ólmot. A vállalat több chipkészlete, így az AMD-8111, AMD-8131, AMD-8132 és AMD-8151 lapkakészletek szintén teljesítik a szigorú előírásokat.

[eWeek] Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán bejelentette, hogy körülbelül egy évvel az Európai Uniókörnyezetvédelmi rendeleteinek érvénybe lépése előtt már teljesíteti a "RoHS" előírásokat, és az e hónaptól piacra dobott Opteron, Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Sempron és Turion processzoraiban már nem alkalmaz ólmot. A vállalat több chipkészlete, így az AMD-8111, AMD-8131, AMD-8132 és AMD-8151 lapkakészletek szintén teljesítik a szigorú előírásokat.

Az Európai Unió káros anyagokat korlátozó (Restriction of Hazardous Substances, RoHS) előírása 2006. július 1-én lép érvénybe, s végeredményben eltünteti az ólmot az elektronikai termékekből. Azok az eszközök, melyek nem szerepelnek a kivételek listáján, kevesebb, mint 0,1 százaléknyi egészségre káros anyagot: ólmot, higanyt, és más elemeket, illetve kevesebb mint 0,01 százalék krómot tartalmazhatnak.

Az Európai Közösség által évente létrehozott, több mint 1300 millió tonna hulladékból több mint tízmillió tonna elektronikai, melynek jelentős része fokozottan veszélyesnek minősül a nehézfém- és mérgesgáz-tartalom miatt. Becslések szerint Magyarország 2004-ben 143 ezer tonnával veszi ki a részét a szeméttermelésből, melyből a számítógépek és távközlési berendezések körülbelül 20 ezer tonnával részesednek. A magyar emberek 2004-ben körülbelül 50 tonna mobiltelefont hajítottak ki a szemétbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról