Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 21. 10:33

Grand Theft Auto: csak felnőtteknek!

A játékprogramok megvásárlását korhatárhoz kötő Entertainment Software Rating Board (ESRB) úgy határozott, hogy az utóbbi idők egyik legnépszerűbb, ugyanakkor legtöbb vitát kiváltó szoftvere, a Grand Theft Auto: San Andreas mostantól csak felnőtteknek besorolással kerülhet a boltokba. A döntés azután született, hogy napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint a játékban explicit módon ábrázolják a szexualitást, igaz, ezek a részek rejtve voltak a San Andreasban, azonban egy speciális patch-csel elő lehet csalogatni őket.

[HWSW] A játékprogramok megvásárlását korhatárhoz kötő Entertainment Software Rating Board (ESRB) úgy határozott, hogy az utóbbi idők egyik legnépszerűbb, ugyanakkor legtöbb vitát kiváltó szoftvere, a Grand Theft Auto: San Andreas mostantól "csak felnőtteknek" besorolással kerülhet a boltokba. A döntés azután született, hogy napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint a játékban explicit módon ábrázolják a szexualitást, igaz, ezek a részek rejtve voltak a San Andreasban, azonban egy speciális patch-csel elő lehet csalogatni őket.

Újra botrány

Az Egyesült Államokban óriási botrányt kavart az ügy, a korábbi elnök felesége, jelenleg demokrata szenátor Hillary Clinton egészen odáig merészkedett hogy kijelentse, a San Andreasban elrejtett szexjelentek ugyanolyan károsak az amerikai ifjúságra nézve, mint a cigaretta vagy az alkohol.

Az ESRB azt javasolja a boltoknak, függesszék fel a GTA sorozat legutóbbi részének árusítását addig, amíg a szoftvert kiadó Take-Two Interactive új borítókat nyomtat hozzá, amelyen "csak felnőtteknek" besorolás lesz látható, vagy el nem távolítja a kifogásolt részeket a programból. A kiadónak komoly fejfájást, no meg költséget okoz a dolog, a vállalat tegnap jelentősen csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó pénzügyi előrejelzését.

A San Andreas még a szóban forgó patch megjelenése előtt is az egyik legtöbb vitát kiváltó játék volt, egyben a legsikeresebb. A GTA sorozat részeiben ugyanis nem ritkák a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények, a droghasználat ábrázolása, a káromkodások, no meg a szex. A program eredeti besorolása szerint 17 éve aluliaknak nem volt eladható, persze a legtöbb üzletben nem törődtek ezzel, hiszen az utóbbi idők egyik legnagyobb kasszasikeréről van szó.

Csak felnőtteknek!

Az új besorolás szernt azonban a San Andreast kizárólag 18 éven felüliek vehetik meg és csak ők játszhatnak vele. Noha a két korosztály között nincs lényeges különbség, a játékkiadók mégis ódzkodnak az ilyen szoftverektől, mivel sok üzlet -- például a legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, Wal-Mart -- egyáltalán nem árusítja őket. A megjelenő játékoknak csak kevesebb mint 1 százaléka kap ilyen besorolást.

A visszahívással kapcsolatos költségek miatt a Take-Two Interactive közölte, hogy a július 31-án véget érő pénzügyi negyedévben 40-45 centes részvényenkénti veszteség várható, szemben a korábban előrejelzett 5-10 centtel. A besorolás megváltoztatása a kiadó szerint látványos hatással lesz az eladásokra is, a Take-Two immár 205-215 millió dollár helyett csupán 160-170 milliós bevételre számít. A vállalat részvényei a hírek hatására közel 7 százalékkal estek vissza.

Elemzők azonban úgy vélik, a San Andreas korhatáros besorolásának megváltoztatása nem érinti majd igazán érzékenyen a kiadót, hiszen a rajongók nagyrésze már megvette a játékot. A GTA sorozat legújabb tagja tavaly októberben jelent meg PlayStation 2-re, idén júniusban pedig piacra került a PC-s és xboxos változat is. A San Andreasból eddig csak az Egyesült Államokban 5,7 millió példányt adtak el.

GTA:SA promo

Törvénytelen patch

A Take-Two elnök-vezérigazgatója, Paul Eibeler egy interjúban elmondta, nem tudott a San Andreas rejtett jeleneteiről. Eibeler hozzátette, a játékiparban nem ritka, hogy a fel nem használt jeleneteket mégis bennehagyják a játékokban, mivel az eltávolításuk "komoly technikai problémákat okozhat". A kiadó vezetője nem árulta el, a vállalatnál pontosan ki felel azért, hogy a San Andreasban benne maradhattak a kérdéses jelenetek.

A Take-Two álláspontja szerint nem hibásak az ügyben, hiszen a szexuális jelenetek a játékosok által nem érhetők el, csak ha letöltenek egy telepítenek egy nem hivatalos patchet, amely megváltoztatja a játékmenetet, ez pedig megsérti a felhasználói licencszerződést. A kiadó mindazonáltal hamarosan olyan javítást ad ki a játékhoz, amely megakadályozza a "Hot Coffee" nevű patch működését, vagyis nem lesznek előcsalogathatók a rejtett, törölt jelenetek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról