Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 21. 09:30

Felével növelte profitját az eBay

A várakozásoknál magasabb nyereségről számolt be tegnap az eBay. Az internetes aukciós portált üzemeltető vállalat profitja 53 százalékkal emelkedett, a cég megemelte harmadik negyedéves és egész éves kilátásait is. A kedvező hírek nyomán az eBay-részvények árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 10 százalékkal ugrott meg.

[HWSW] A várakozásoknál magasabb nyereségről számolt be tegnap az eBay. Az internetes aukciós portált üzemeltető vállalat profitja 53 százalékkal emelkedett, a cég megemelte harmadik negyedéves és egész éves kilátásait is. A kedvező hírek nyomán az eBay-részvények árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 10 százalékkal ugrott meg.

Apró változtatások

Az eBay bejelentette, hogy második negyedében bevétele 40 százalékkal 1,09 milliárd dollárra nőtt, miközben nettó profitja 53 százalékkal 291,6 millió dollárra emelkedett, ami 21 centes részvényarányos nyereséget jelent. Az egyszeri tételek nélküli részvényenkénti profit 22 cent volt, miközben elemzők 17-18 centes eredményt vártak.

Rajiv Dutta pénzügyi igazgató szerint a látványos növekedés hátterében a megújított marketing-tevékenység mellett az is közrejátszott, hogy az eBay oldalait némileg megváltoztatták annak érdekében, hogy azok jobb helyen szerepeljenek a nagy internetes keresőkben. Az aukciós portál emellett finomhangolta, átláthatóbbá tette egyes hirdetési kategóriáit, így több eladót és több vevőt vonzott. A második negyedév során az eBay oldalain összesen 440 millió árut hirdettek meg.

A legjobbkor

Az aukciós portál masszív eredményei a legjobbkor jöttek, az elemzők és befektetők ugyanis már jó ideje aggódnak, hogy az eBay növekedési lehetőségei korlátozottak. A cég részvényeinek árfolyama az év elejétől tegnapig összesen 40 százalékkal csökkent. A bevétel 2 és fél év után most először kezdett gyorsulvan növekedni, egy évvel ezelőtt csupán 36 százalékkal múlta felül a bázisadatot.

A pénzügyi vezető elmondása szerint a harmadik negyedévre az eBay a korábbi 1,04-1,06 milliárd dollár helyett már 1,05-1,07 milliárd dolláros bevételt és 16-17 centes részvényenkénti profit helyett 18 centet vár. Elemzők 1,06 milliárd dolláros bevétel mellett 17 centes részvényarányos profitot vártak. Az egész pénzügyi évre a vállalat 4,34 és 4,41 milliárd dollár közötti bevételt és legalább 77 centes részvényenkénti eredményt jósol, korábban a forgalmi várakozások teteje 4,36 milliárd dollár volt, a részvényarányos nyereség pedig 73 cent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról