Szerző: Ady Krisztián

2005. július 20. 14:21

Három új digitális fényképezőgépet dob piacra szeptemberben a Panasonic

Három új digitális fényképezőgépet dob piacra szeptemberben a Panasonic, melyek hazánkban is megvásárolhatók lesznek. Az FZ30, az FX9 és az LX1 modellek egytől egyig nagy sikerű elődök továbbfejlesztett változatai, melyek még több lehetőséget biztosítanak a fényképezés szerelmeseinek.

[HWSW] Három új digitális fényképezőgépet dob piacra szeptemberben a Panasonic, melyek hazánkban is megvásárolhatók lesznek. Az FZ30, az FX9 és az LX1 modellek egytől egyig nagy sikerű elődök továbbfejlesztett változatai, melyek még több lehetőséget biztosítanak a fényképezés szerelmeseinek.

DMC-FZ30

A hatalmas sikerű FZ20 nagyobbik testvére -- az FZ20 továbbra is kapható lesz --, a 8 megapixel felbontású, 12x optikai zoommal rendelkező LUMIX DMC-FZ30 modell a nagy zoommal ellátott FZ termékcsalád legújabb tagja. Ez a gép is rendelkezik a MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely ma már minden Panasonic digitális fényképezőgép elválaszthatatlan kelléke.

Az újonnan alkalmazott Extra Optikai Zoom a nagy felbontású CCD-érzékelő középső részének használatával megnöveli a zoomolási arányt, melynek jóvoltából 5 megapixeles felbontás mellett 15,3x nagyítás, 3 megapixeles felbontás mellett pedig 19,1x nagyítás érhető el minimális minőségromlás árán. Az FZ20-ban népszerűvé vált manuális élességállító gyűrű mellett már egy manuális zoomgyűrű is a készülék része csakúgy, mint a zársebesség szabályozására szolgáló beállító tárcsa.

Az LCD és az elektronikus kereső (EVF) felbontása egyaránt körülbelül 180 százalékkal nőtt. Az állóképek mellett megnövelt fényerősségű, VGA felbontású, 30 kép/másodperces videók is rögzíthetők. A Venus Engine II képfeldolgozó processzor továbbra is rendkívül alacsony, 0,01 másodperces kioldási időkésést eredményez. Mivel kikapcsoláskor a lencserendszer nem záródik össze, a bekapcsolási idő jelentősen csökkent: 5 másodpercről mindössze 0,97 másodpercre.

Az automatikus élességállítási idő 1-pontos nagy sebességű AF üzemmódban a DMC-FZ20 szintjének negyedére csökkent.A 730 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor segítségével körülbelül 280 felvétel készíthető egyetlen feltöltéssel. Az FZ30 objektívjén két különálló gyűrű szolgál a zoom és a fókusz kézi szabályozására. Az objektíven található kapcsolóval választható ki a manuális fókusz, az autofókusz és a makró autófókusz. A zársebesség és a zárnyílás szabályozása szintén nagyon egyszerű és gyors az erre szolgáló tárcsákkal.

A zársebesség az 1/2000-től 60 másodpercig tartó tartományban, a zárnyílás pedig F2.8 és F11 között szabályozható. Az ’AE lock’ (AE zár) gomb egy új kezelőszerv, mely jól használható az ugyanazon expozíciós beállítások mellett történő többszörös felvételkészítés esetén, függetlenül a téma színétől. A sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként 3 teljes felbontású kép készíthető. A korlátlan sorozatfelvétel funkció pedig számbeli korlátozás nélküli fényképezést tesz lehetővé, az SD memóriakártya szabad kapacitásának határáig. A sorozatfelvételi üzemmód egy külön gombbal azonnal aktiválható.

A hagyományos programozott AE mellett az FZ30 rendelkezik egy kifejezetten a belépő szintű felhasználók számára kialakított Auto üzemmóddal is. Összesen 14-féle jelenetválasztási mód, köztük a babafotó, a lágy bőrtónus, a csillagos égbolt és a gyertyafény segíti a felvételek készítését a legkülönfélébb helyzetekben. Az automatikus tájolás érzékelés megjegyzi, hogy a kép vízszintesen vagy függőlegesen tartott fényképezőgéppel készült. A külső formaterv szintén átalakult, áthelyezték az akkumulátor rekesz fedelét és az SD memóriakártya foglalatot, így ezek a tartozékok akkor is cserélhetők, ha a készüléket éppen állványra szerelve használjuk.

Az FZ30 számára újonnan kifejlesztett konverziós lencse mérete és tömege egyaránt csökkent. A tele konverziós lencse 1,7x (35 mm-es filmes fényképezőgépen 714 mm-nek megfelelő), a nagy látószögű konverziós lencse pedig 0,7x (35 mm-es filmes fényképezőgépen 24,5 mm-nek megfelelő) nagyításra képes. A "hot shoe" vakucsatlakozónak köszönhetően szükség esetén külső vaku is csatlakoztatható. A rögzíthető képformátum lehet RAW, TIFF vagy JPEG (kétféle tömörítési fok).

A DMC-FZ30 digitális fényképezőgép szeptemberben kerül itthon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 179990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.

DMC-FX9

Az FX-sorozat legújabb tagja, az FX9 nagy méretű LCD-kijelzővel, 6 megapixeles érzékelővel, felgyorsult bekapcsolási idővel büszkélkedhet, s szintén rendelkezik az extra optikai zoom funkcióval. A 2 új üzemmódot is tartalmazó 14 jelenetválasztási egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi felvételek elkészítését. Az FX9 ezüst, fekete és piros színekben lesz kapható.

A MEGA O.I.S. kézremegésgátló rendszer a kisméretű, könnyű kompakt modell használói számára rendkívül előnyös. A MEGA O.I.S. elmosódástól mentes képeket tesz lehetővé a hagyományos optikai stabilizátor nélküli fényképezőgépekhez képest akár 3 fokozattal alacsonyabb zársebesség mellett.

A DMC-FX9 Venus Engine Plus LSI áramköre gyors működést garantál, sorozatfelvétel üzemmódban akár 3 teljes felbontású kép is készíthető. A 0,006 másodperces kioldási időkésésnél kisebb értéket egyetlen piacon lévő kompakt digitális fényképezőgép sem tud. A Venus Engine Plus energiaigénye a Venus Engine II fogyasztásának mindössze 70 százaléka, így a kisebb kapacitású akkumulátor ellenére is 270 felvétel készítése válik lehetővé egyetlen feltöltéssel.

A DMC-FX9 üzemmódválasztó tárcsája az FX8 portré, sport, tájkép, éjjeli tájkép, tűzijáték, party, hó, önarckép, babafotó, lágy bőrtónus és csendélet üzemmódjai mellett további 2 új üzemmóddal rendelkezik, így összesen 14 jelenet üzemmód segíti a fotóst a legkülönfélébb szituációkban. Az automatikus üzemmódok a legtöbb beállítás intelligens vezérlésével könnyű fotózási lehetőséget kínálnak az amatőr felhasználók számára.

A DMC-FX9-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 119990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.

DMC-LX1 - fotók 16:9-ben

A Panasonic a DMC-LX1, azaz egy 8,1 megapixeles, 4x optikai zoommal ellátott, teljesen kézi működtetésű kompakt fényképezőgép bemutatásával egy teljesen új LUMIX LX-termékcsaládot indít újtára. A 16:9-es, széles képarányú fotók és videók rögzítésére alkalmas modell objektívjén található kapcsolóval egyszerűen választható ki a 16:9 szélesvásznú, 4:3, vagy 3:2 képarány. A többi LUMIX fényképezőgéphez hasonlóan, a DMC-LX1-ben is megtalálható az optikai képstabilizátor és az extra optikai zoom funkció.

A mindenre kiterjedő kézi beállítási lehetőségek, például a kézi élességállítás és a kézi rekesznyílás állítás mindegyike egy joystick vezérlővel és a hozzá tartozó többirányú mozgásra képes kurzorral kezelhető. A joystick-et benyomva tartva a leggyakrabban használt beállításokat tartalmazó menü jelenik meg, benne a fehéregyensúly, az ISO-érzékenység, a képméret és a tömörítési formátum beállításai.

Az LX1 modellt Venus Engine II képfeldolgozó áramkörrel látták el. Automatikus élességállítás tekintetében ötféle AF üzemmód áll rendelkezésre: 9-pontos, 3-pontos nagy sebességű, 1-pontos nagy sebességű, 1-pontos normál sebességű és spot. Az 1-pontos nagy sebességű AF különösen gyors automatikus élességállítást biztosít.

Mindezek mellett a DMC-LX1 az első olyan kompakt digitális fényképezőgép, amely képes 848 x 480 képpontos (a legtöbb alsó- és középsőkategóriás plazmakijelző ilyen felbontású) felbontásban, 16:9 képarányú mozgóképek rögzítésére, másodpercenként 30 képkockával.

Kézi expozíciós üzemmódban a leglassabb zársebesség 60 másodperc lehet. A lassabb zársebesség mellett megörökített képek esetében zajcsökkentési funkció is rendelkezésre áll. Az AF/AE zár gomb szabad képkivágást tesz lehetővé, miközben a fókuszt vagy az expozíciós beállításokat rögzítve tartja, függetlenül a téma színétől.

A DMC-LX1-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 159990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról