Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 19. 10:34

Gyorsabb buszon az Itanium 2

Az Intel bemutatta két új Itanium 2 processzorát, melyek 400 helyett már 667 MHz-es front side busszal járnak, így azonos órajelen is nagyobb teljesítményt nyújtanak adatbázisok, üzleti intelligencia megoldások (business intelligence), ERP-rendszerek és a technikai számítástechnikai alkalmazások számára. Az új chipek 1,66 GHz-en működnek és 9, illetve 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A megnövelt órajelű front side busz másodpercenként 10,6 gigabyte-os sávszélességet biztosít a processzor és a chipkészlet között, 40 százalékkal többet, mint 400 MHz-es front side busz használatával.

[HWSW] Az Intel bemutatta két új Itanium 2 processzorát, melyek 400 helyett már 667 MHz-es front side busszal járnak, így azonos órajelen is nagyobb teljesítményt nyújtanak adatbázisok, üzleti intelligencia megoldások (business intelligence), ERP-rendszerek és a technikai számítástechnikai alkalmazások számára. Az új chipek 1,66 GHz-en működnek és 9, illetve 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A megnövelt órajelű front side busz másodpercenként 10,6 gigabyte-os sávszélességet biztosít a processzor és a chipkészlet között, 40 százalékkal többet, mint 400 MHz-es front side busz használatával.

"Az Intel újabb és újabb képességeket kíván bemutatni az Itanium architektúrán, amely által a platform továbbfejlődhet az adatigényes feladatok elvégzése terén" -- mondta Kirk Skaugen, az Intel Server Platform csoportjának vezetője. "Hamarosan eljutunk az Itanium processzor család következő fontos mérföldkövéhez, a Montecito-ra alapuló kétmagos szerverplatformokhoz. Kíváncsian várjuk a felhasználók és az iparág reakcióit."

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Montecito kódnevű Itanium chip két processzormagot tartalmaz, amelyek egyenként két programszál futtatására képesek. Ellentétben azonban a Pentium 4-ből ismert Hyper-Threadinggel, a Montecito esetében a szálak nem szimultán, hanem felváltva futnak, közöttük a processzor cache-miss esetén váltogat. A két maghoz összesen 24 megbájt integrált harmadszintű gyorsítótár tartozik, ez növeli meg a tranzisztorszámot 1,72 milliárdra. A Montecito kódnevű lapka próbagyártása már jelenleg is zajlik, a chip az Itanium család tagjai közül elsőként 90 nanométeres csíkszélességgel készül.

A processzor két magja szinte elképzelhetetenül sok, 1,72 milliárd tranzisztort tartalmaz, ennek ellenére a hőtermelése lényegesen kisebb, mint a korábbi generációs Itanium lapkáké. Ezt egyfelől a fejlett gyártási eljárás, másfelől a "Demand Based Switching", valamint a "Foxton" energiatakarékos technológiák bevezetése teszi lehetővé. Míg a régebbi Itanium chipek fogyasztása 130 Watt körül alakult, a Montecito esetében ez megáll 100 Wattnál. A kisebb fogyasztás ellenére a Montecito számítási teljesítménye akár 50-100 százalékkal is magasabb lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról