Szerző: Ady Krisztián

2005. július 15. 11:00

Kémprogramok ellen is küzd a NOD32 legújabb magyar verziója

Kémprogramok elleni védelemmel és továbbfejlesztett heurisztikus algoritmussal rendelkezik a NOD32 új magyar verziója , bár az óránkénti frissítési metódusnak köszönhetően a NOD32 tulajdonosok jó részének ez már egyáltalán nem jelent új hírt. Az antivírus szoftvert -- mely elsőrangú minősítéssel rendelkezik, a Virus Bulletin tesztjein hét

[HWSW] Kémprogramok elleni védelemmel és továbbfejlesztett heurisztikus algoritmussal rendelkezik a NOD32 új magyar verziója, bár az óránkénti frissítési metódusnak köszönhetően a NOD32 tulajdonosok jó részének ez már egyáltalán nem jelent új hírt. Az antivírus szoftvert -- mely elsőrangú minősítéssel rendelkezik, a Virus Bulletin tesztjein hét éve nem engedett át egyetlen, úgynevezett "vadon élő" kórokozót sem -- már 200 ezer alkalommal töltötték le az internetezők csupán az egyik hazai portál letöltési rendszeréből.

Rég elfelejtett kód

A NOD32 népszerűsége vélhetően a rendkívül gyors működésnek, illetve a Virus Bulletin előbb említett tesztjein nyugszik. Mivel a szoftver kritikus részei a sajnos egyre többet mellőzött gépi kódban, Assembly programnyelven íródtak, a program a leggyorsabb víruskeresők élvonalába tartozik. Ennek köszönhetően a számítógépek memóriájával is nagyon takarékosan bánik, a telepítőcsomag pedig kisebb, mint 9 megabájt méretű.

A NOD32 esetében a felhasználó nem csupán egy terméket, hanem egy folyamatosan frissülő szolgáltatást kap a pénzéért. Ez azt jelenti, hogy az Eset Software mindig a program legújabb verzióját teszi elérhetővé érvényes licenccel rendelkező ügyfelei számára, attól függetlenül, hogy mikor vásárolták meg a terméket. Így a most megjelent új verziót sem kell majd megvásárolniuk a NOD32 jelenlegi felhasználóinak, a program a következő időszakban az internetről, automatikusan fogja frissíteni önmagát.

Heurisztikus motor

A NOD32 erőssége -- és nem utolsósorban a kiváló teszteredmények feleőse -- a heurisztikus keresőmotor. Alig pár héttel ezelőtt, június 26-án történt az utolsó nagyobb víruskitörés, amikor spammerek több millió fertőzött e-mailt küldtek szét az interneten. A Bagle.BI kórokozó megjelenése bebizonyította, hogy mennyire fontos a vírusirtók algoritmus-elemző képessége: a NOD32 az antivírus szoftverek közül elsőként ismerte fel a kártékony kódot, méghozzá emberi beavatkozás nélkül.

A heurisztikus motornak köszönhetően a program nem csupán az ismert vírusokat képes azonosítani, hanem a kód jellege szerint is elemzi a felhasználók számítógépeire érkező fájlokat, így nyújtva védelmet az új, még ismeretlen vírusok ellen is.

Lassan atomtámadás ellen is véd

A NOD32 most megjelent, 2.5-ös verzióját a szakemberek továbbfejlesztett heurisztikus vírusfelismeréssel látták el, illetve a szoftver már valósidejű pajzsként véd nem csak a vírusok, de a kémprogramok ellen is. Az új NOD32 emellett a kártékony kódot automatikusan becsomagolja és elküldi azt az Eset Software víruslaborjának.

Ennek köszönhetően a felhasználók még hamarabb kaphatják meg a vírusok irtásához szükséges vírusdefiníciós frissítéseket. Természetesen az elküldött adatok között nem szerepelnek olyanok, melyek alapján azonosítani lehetne akár a felhasználót, akár a számítógépét, és a program gombnyomásra meg is mutatja, hogy milyen adatokat küld el az Eset szerverének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról