Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 14. 15:46

Huszonöt év börtön a WorldCom korábbi vezetőjének

Bernard Ebbers
Bernard Ebbers
[WSJ/HWSW] A bíróság huszonöt év börtönbüntetésre ítélte Bernard J. Ebberst, a WorldCom egykori elnök-vezérigazgatóját, akinek irányítása alatt a távközlési cég az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalását követte el. Barbara Jones bírónő ítélete szerint Ebbers minden ellene felhozott vádpontban bűnös. A 63 éves egykori cégvezető csendesen sírva hallgatta végig az ítélet kihirdetését, a tárgyalótermeben jelen levő felesége sem tudta visszafojtani könnyeit.

Példás büntetés

A bíró is elismerte, hogy tekintettel Ebbers korára, a büntetés akár élete végéig is tarthat, azonban elmondása szerint egy enyhébb büntetés nem állna arányban az elkövetett bűntettekkel. A WorldCom egykori vezetője az ítélet kihirdetése után nem beszélt a sajtó megjelent képviselőivel, mint ahogy a bíró "kíván még valamit mondani?" kérdésére is csak csendes nemmel válaszolt. Ebbersnek október 12-én kell börtönbe vonulnia, ráadásul soha többé nem vezethet semmilyen vállalatot.

A WorldComnál elkövetett 11 milliárd dolláros csalásért kiszabott büntetés rendkívül szigorú -- állapítják meg a szakértők. Egyesek rámutatnak, hogy az amerikai kormányzat példát akar statuálni, mindenkit el akar rettenteni a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Jones bírónő szerint a Ebbers akár 30 éves vagy hosszabb büntetést is kaphatott volna, azonban a volt vállalatvezető jótékony tevékenysége miatt "csak" 25 év börtön az ítélet. Ebbers több mint 100 millió dollárt adományozott alapítványoknak.

Ügyvédei továbbra is kitartanak amellett, hogy Ebbers ártatlan, nem tudott arról, mi folyt a WorldComnál. "Bernie Ebberst jelképpé alakították, a vállalati korrupció torz ikonjává" -- mondta Reid Weingarten, a védelmet ellátó ügyvédi csapat vezetője. Weingarten szerint Ebbers fellebbezni fog, mivel ártatlan, nem tudott a vállalatánál lezajlott csalásokról. Jones bírónő később fog határozni arról, hogy Ebbers szabadlábon maradhat-e, míg a bíróság dönt a fellebbezésrol. Szakértők szerint ez egy évet is igénybe vehet.

Jogászok szerint figyelemre méltóan súlyos büntetést szabtak ki Ebbersre, olyat, amivel erőszakos buncselekmények elkövetőit szokás sújtani. Nemrégiben a könyvelési csalást elkövető Adelphia Communications két vezetojét, Timothy és John Rigast 20, illetve 15 év börtönre ítélték. Ellen Podgor, a Georgia State University jogászprofesszora szerint még soha az amerikai történelem során nem születtek ilyen súlyos ítéletek "fehérgalléros" ügyekben. "Harminc évvel ezelőtt ezek az emberek valószínűleg nem is kaptak volna börtönbüntetést."

A történelem legnagyobb csalása

A WorldCom-botránynak több mint 2,5 millió károsultja van, azonban hogy a részvényeseknek pontosan mennyi pénze bánta a könyvelési csalást, azt pontosan nem lehet tudni, ugyanis amikor kiderült az ügy, a távközlési piac éppen mélyrepülésben volt. Azok a befektetők, akik korábban vásárolták a papírjaikat, valószínűleg nem a csalást követő botrány miatt vesztették a legtöbbet, hanem a távközlési piac összeomlása miatt.

Az ítélet egy olyan ember karrierjére tett pontot, aki egy kisvárosi kosárlabdacsapat edzőjéből lett üzletember. A WorldCom eleinte egy mississippi városban működött és telefonszolgáltatás viszonteladásával foglalkozott, majd akvizíciók egész sorozata nyomán lett a világ második legnagyobb távközlési vállalata. Ebberst valósággal ünnepelte a Wall Street, amikor 1997-ben 37 milliárd dollárért megszerezte az MCI-t.

A harmadik évezred első évében azonban már a felszín alatt ott munkálkodtak a "sötét erők", a WorldCom a működési kiadásokat tőkebefektetésként könyvelte el, ezzel meghamisítva a pénzügyi mutatókat, becsapva a Wall Streetet. Scott Sullivan egykori pénzügyi vezető szerint erre Ebbers adott utasítást annak érdekében, hogy a vállalat mutatói elérjék a várakozásokat. A bomba végül 2002-ben robbant, amikor a WorldCom alkalmazottainak tízezreit tette az utcára, majd csődvédelmet kért, ekkor kezdtek meg vizsgálódni a hatóságok. A vállalat azóta az egykori Compaq-vezér, Michael Capellas irányítása alatt, MCI néven éledt újjá és a tavasszal 6,75 milliárd dollárért vásárolta fel a Verizon Communications.

Bizonyíték nélkül

Ebberst eleinte semmivel sem lehetett vádolni, ugyanis nem volt semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy ő adott volna utasítást a könyvelési csalásra, vagy hogy a tudtával történt a dolog. Ez egyébként mind a mai napig így is van. Scott Sullivan pénzügyi igazgató azonban "beszélt", büntetése enyhítése érdekében együttműködött a hatóságokkal és részletesen leírta, mi történt a WorldComnál. Sullivanra augusztus 4-én mondják ki az ítéletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról