:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 14. 09:25

Tombol az iPod-őrület

Steve Jobs
Steve Jobs
[HWSW] Az iPod lejátszók iránti kereslet növekedésének köszönhetően a várakozásoknál erősebb negyedévet zárt az Apple. Steve Jobs elnök-vezérigazgató szerint ez volt az Apple eddigi történetének legjobb negyedéve, mind a bevétel, mint a nyereség rekordot döntött.

A vállalat a június 30-án véget ért időszak során 3,52 milliárd dolláros bevétel mellett 320 millió dollár, azaz részvényenként 37 cent profitot ért el. Elemzők 3,34 milliárdos bevételt és 31 centes részvényenkényi nyereséget vártak. Az eredmények még az Apple saját prognózisát is jócskán felülmúlták, a cég 3,25 milliárd dollát forgalomra és 28 cent részvényenkéti profitra számított. Egy évvel korábban a vállalat 2,08 milliárd dollár bevétel mellett 61 millió dollár profitot ért el.

Tomboló iPod-őrület

A népszerű iPod lejátszókból több mint 6 millió fogyott, az eladások felülmúlták a tavalyi negyedik negyedévet is, amely részben a karácsonyi bevásárlási szezonra esett. Noha az értékesített készülékek száma egy év alatt hatszorosára nőtt, a bevétel "csak" 343 százalékkal növekedett, mivel csökkentek az árak és megjelent a kínálatban a szuperolcsó iPod shuffle.

A második negyedév során az Apple 1,18 millió személyi számítógépet értékesített, 10 százalékkal többet mint a megelőző negyedévben és 35 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az iTunes zenebolt forgalma 12 százalékkal emelkedett. A negyedév során az Apple akármihez nyúlt, arannyá változott, a Mac OS X legújabb változatának, a Tigernek április végi megjelenése a tavalyi azonos időszakhoz képest 64 százalékkal növelte a szoftvereladásokat. "A Mac OS X Tiger óriási siker volt és még további fantasztikus termékekkel készülünk" -- mondta Steve Jobs.

A vártnál gyengébb prognózis

Az Apple ugyanakkor a vártnál gyengébb kilátásokat fogalmazott meg a jelenlegi negyedévre. A cég 3,5 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 32 cent nyereségre számít, miközben az elemzők korábban 3,59 milliárdos forgalmat és részvényenként 33 centes profitot vártak. Egyes elemzők szerint az Apple előrejelzése túlságosan pesszimista, nem veszi figyelembe az iskolakezdéskor várható piaci fellendülést.

A vállalat szerint azonban a prognózis reális, ugyanis egyelőre nem lehet sejteni, hogy az Intellel kapcsolatos bejelentésnek milyen hatása lesz az eladásokra, a vevők ráharapnak-e a Mac gépekre vagy elfordulnak tőlük. Amint arról beszámoltunk, az Apple júniusban közölte, hogy jövőre megkezdi a Macintosh gépek átállítását Intel-alapú architektúrára. A nagy kérdés az, hogy a fogyasztók továbbra is vevők lesznek-e az Apple számítógépeire, vagy inkább megvárják az Intel processzoros konfigurációk megjelenését.

Szakértők szerint a Macintosh azért kulcsfontosságú az Apple számára, mert a cég most még jól megél az iPod óriási népszerűségéből, de mindenképp rendelkeznie kell valamilyen sikertermékkel akkor is, amikor a hordozható MP3-lejátszók iránti kereslet enyhül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.