Szerző: Budai Péter

2005. július 18. 09:36

Végleg eltűnik az IBM OS/2

[eWeek/HWSW] Közel húsz évvel megjelenése után az IBM megszünteti az egykor domináns pozícióban lévő operációs rendszerének, az OS/2-nek az értékesítését. Az IBM a múlt hét végén jelentette be, hogy az OS/2 termékcsalád utolsó két tagját -- az OS/2 Warp V4-et és OS/2 Warp Servert -- 2005 december. 23-ig kivonja a forgalomból. A szoftverek teljes körű terméktámogatása 2006. december 31-ig lesz biztosítva.

[eWeek/HWSW] Közel húsz évvel megjelenése után az IBM megszünteti az egykor domináns pozícióban lévő operációs rendszerének, az OS/2-nek az értékesítését. Az IBM a múlt hét végén jelentette be, hogy az OS/2 termékcsalád utolsó két tagját -- az OS/2 Warp V4-et és OS/2 Warp Servert -- 2005 december. 23-ig kivonja a forgalomból. A szoftverek teljes körű terméktámogatása 2006. december 31-ig lesz biztosítva.

Gyors fejlődés, hosszú haldoklás

A hír nem érte váratlanul az OS/2 kedvelőit. Az IBM már 2000-ben, a WarpTech konferencián jelezte, hogy az OS/2 élete 2006-ban ér véget. Az OS/2 fejlett 16 bites operációs rendszerként kezdte meg pályafutását, ami 80286-os processzorokon működött. Az első, még főként karakteres megjelenítésre épülő változata, az OS/2 1.0 1987 végén jelent meg.

Az akkor minden szempontból újszerűnek számító operációs rendszert az IBM és a Microsoft közösen fejlesztette ki, és a 80-as évek végén mindkét cég sok energiát ölt az operációs rendszer grafikus felületének kialakításába. Az 1.1-es verzióban már megtalálható volt az új felhasználói felület, a Presentation Manager, majd az 1.2-es változatban már a HPFS (High Performance File System) fájlrendszer is elérhetővé vált.

A két cég 1990-ben külön utakon indult tovább: a Microsoft erőforrásainak többségét a Windows 3.0 fejlesztésére fordította, míg az IBM folytatta az OS/2 1.3-as változatának készítését. Ugyan a Microsoft még egészen 1992-ig hangoztatta, hogy az OS/2 az asztali számítástechnika jövője, de már nem követte az IBM terveit. A két vállalat közötti kapcsolat fokozatosan elmérgesedett, és az IBM az OS/2 2.0 megjelenésekor már úgy reklámozta saját termékét, hogy "jobb DOS a DOS-nál, és jobb Windows a Windowsnál".

A Microsoft ekkor már jóval nagyobb figyelmet szentelt saját operációs rendszereinek készítésére, és csakhamar úgy döntöttek, hogy teljesen egyedül vágnak bele egy 32 bites operációs rendszer fejlesztésébe, aminek programozása az akkor még csak készülő Win32 API révén közel ugyanolyan egyszerű maradt, mint 16 biten. Ekkorra tehető a Microsoft Windows NT és a Windows 95 fejlesztésének legtevékenyebb korszaka, amiről a Windows NT 4 terméktámogatásának lejártával megemlékeztünk cikkünkben is.

Az ezt követő, a felhasználók kegyeit kereső küzdelemben a Windows egyre nagyobb sikereket ért el. Az X86-ra fejlesztők elsődlegesen már Windowsra kezdtek el alkalmazásokat készíteni, így az OS/2-re egyre kevesebb szoftver volt elérhető. Ahogy a két rendszer népszerűsége egyre távolabb került egymástól, lassan megkezdődött az OS/2 termékvonal hanyatlása. Ugyan megjelent még a 32 bites OS/2 Warp 3 1994-ben, de már nem tudott sokat segíteni: az OS/2 ekkor már leginkább csak a kitüntetett területeken szerepelt szépen, például a bankoknál; azt leszámítva azonban lényegesen apadt a népszerűsége.

A bukás okai

Ma már biztosan tudható, hogy nagyon kevés felhasználója van az IBM OS/2-nek, habár az IBM soha nem tette közzé az ezzel kapcsolatos adatokat. "Az OS/2 pénzügyi eredményeit az 'egyéb egyfelhasználós rendszerek' kategóriában vizsgáljuk már egy ideje. 2004 végén ez a kategória összesen 98 millió dolláros bevételt produkált világszerte. Ez a csoport több, kevésbé népszerű operációs rendszert tartalmaz, tehát ennek csak egy kisebb része lehet az OS/2 tényleges eredménye" -- magyarázta Dan Kusnetzky, az IDC rendszerszoftverekért felelős alelnöke.

Az IBM-et mélyebben ismerők szerint az operációs rendszer fuldoklása a közhiedelemmel ellentétben nem a Microsoft hibája. "Igaz, hogy voltak igazi hőseink az IBM Personal Software Product részlegen, és az IBM PC Company-ben, és az iparág legtehetségesebbjei dolgoztak a projekten, ami technikailag minden addigit messze felülmúlt a piacon, de nem kapta meg a szükséges támogatást a vállalaton belül. Legyen szó akár a marketingre költött összegekről, vagy partner-megállapodások hiányáról, amivel biztosítható lett volna, hogy több szoftver készüljön el a platformra" -- elemezte a kialakult helyzetet Jason Perlow rendszertervező, az OS/2 fejlesztőcsapatának egykori tagja. "Lehet vádolni a Microsoftot ragadozó és monopolista szemléletéért, de az IBM soha nem próbálta meg megmenteni azt, amivel rendelkezett" -- tette hozzá.

Bár az IBM végleg lezárja az OS/2 projektet, két cég, az SSI (Serenity Systems International) és a holland Mensys BV közös erőfeszítéssel létrehoztak egy saját OS/2 változatot, ami eComStation névre hallgat. Ez az operációs rendszer már a 90-es évek vége óta elérhető, és a két vállalat folyamatos terméktámogatást is biztosít hozzá. Saját elmondásuk szerint az eComStation leginkább az OS/2 Warp 4.5-nek tekinthető, és ugyanúgy OS/2 disztribúciónak számít, ahogy Linux disztribúció például a Red Hat Enterprise Linux is.

Mindezek ellenére az OS/2-nek jópár hűséges felhasználója van mind a mai napig. Az IBM azt javasolja az operációs rendszer felhasználóinak, hogy váltsanak Linuxra, azonban ez a lehetőség nem mindenki számára elfogadható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról