:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 13. 09:38

Az EU is vizsgálódik az Intel háza táján

Az EU hivatalnokok tegnap több Intel-irodában, valamint a chipgyártó vállalat ügyfeleinél, partnereinél is megjelentek és megkezdték a cég tevékenységének vizsgálatát. A hatóságok azt próbálják felderíteni, hogy az Intel valóban törvénytelen eszközöket vet-e be a piaci dominanciájának fenntartása érdekében. A vállalat megerősítette a vizsgálatot és közölte, együttműködik a hatóságokkal.

[HWSW] Az EU hivatalnokok tegnap több Intel-irodában, valamint a chipgyártó vállalat ügyfeleinél, partnereinél is megjelentek és megkezdték a cég tevékenységének vizsgálatát. A hatóságok azt próbálják felderíteni, hogy az Intel valóban törvénytelen eszközöket vet-e be a piaci dominanciájának fenntartása érdekében. A vállalat megerősítette a vizsgálatot és közölte, együttműködik a hatóságokkal.

Rajtaütés

Az Európai Bizottság és az országok versenyügyi hatóságának képviselői kedden reggel jelentek meg az Intel milánói, müncheni, madridi és swindoni (Nagy-Britannia) irodáiban, valamint több partnernél és PC-gyártónál. A Bizottság egyik szóvivője közölte, hogy a mostani akció egy már korábban megkezdett vizsgálat része volt. "Szilárdan hisszük hogy az üzleti magatartásunk törvényes és tisztességes" -- szögezte le az Intel szóvivője, aki hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatban már több tízezer oldalnyi dokumentumot juttattak el az EU-hoz.

A kizárólag Intel processzoros számítógépeket értékesítő Dell angliai irodájában is megjelentek az Európai Bizottság emberei. A vállalat szűkszavúan csupán annyit jelentett be, hogy együttműködik a hatóságokkal, azonban minden más információ közlésétől elzárkózott, így azt sem lehet tudni, hogy a "razzia" során mit kerestek, illetve elvittek-e valamit. A HP bejelentése szerint náluk nem jártak az EB emberei.

A hazánkban is ismert Electro World áruházlánc tulajdonosa, a brit Dixons nem volt hajlandó információt adni azzal kapcsolatban, hogy nála is vizsgálódtak-e, a vállalat csupán annyit hangsúlyozott, hogy az AMD által az Intel ellen benyújtott kereset több tárgyi tévedést is tartalmaz a cég és az Intel viszonyával kapcsolatban.

Tisztességtelen verseny

A rajtaütés csupán két héttel azután történt, hogy az AMD trösztellenes pert indított az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója tisztességtelenül versenyez a piacon és törvénytelen eszközöket vet be annak érdekében, hogy kiszorítsa a versenytársakat. Az AMD szerint az Intel több esetben is megfenyegette, zsarolta a nagy PC-gyártókat, hogy azok ne vásároljanak AMD processzorokat.

Az AMD üdvözölte az Európai Bizottság lépését. "Az Európai Bizottság mai lépései azt mutatják, az Intel a világon sehol sem kerülheti el a hatóságok szigorú vizsgálatát, sem pedig az antikompetitív magatartásának következményeit" -- mondta Mike Simonoff, a vállalat szóvivője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.