Szerző: Bizó Dániel

2005. július 11. 09:35

Digitális stílus, stílusosan digitális

Idén is kiosztásra került az Industrial Design Excellence Award (IDEA), amely minden évben jutalmazza a legkiválóbban, példamutatóan formába öntött termékeket. Az Industrial Designers of America (IDSA) által jegyzett díj célja, hogy az ipari formatervezést, a különféle termékek megalkotása mögött meghúzódó művészetet méltó elismerésben részesítse, egysmint inspirálóan hasson a vállalatokra és a tervezőkre. Az IDEA-t odaítélő zsűri tagjai között az ipari tervezés, termékfejlesztés terén elismert szakemberek találhatóak.

[HWSW] Idén is kiosztásra került az Industrial Design Excellence Award (IDEA), amely minden évben jutalmazza a legkiválóbban, példamutatóan formába öntött termékeket. Az Industrial Designers of America (IDSA) által jegyzett díj célja, hogy az ipari formatervezést, a különféle termékek megalkotása mögött meghúzódó művészetet méltó elismerésben részesítse, egysmint inspirálóan hasson a vállalatokra és a tervezőkre. Az IDEA-t odaítélő zsűri tagjai között az ipari tervezés, termékfejlesztés terén elismert szakemberek találhatóak.

Idén 13 kategóriában összesen 158 díj került odaítélésre, ezek közül összegyűjtöttük a véleményünk szerint legizgalmasabb darabokat -- természetesen a digitális technológiához kapcsolódóak közül. Reméljük, ezzel sikerül bemutatni, hogy az informatika, amely életünknek egyre inkább szerves része, nem feltétlenül jelent rideg bádogdobozokat, vagy unalmas formákat. Leírást is csatolunk az értelmezés segítésére, de a szavak helyett beszéljenek inkább a képek (nagyobb felbontás a képekre kattintva érhető el).

Minimalista, egyúttal elegáns formavilágával nyerte el a számítástechnikai berendezések kategóriájában az IDEA 2005 arany díját az Apple Mac mini . A Mac mini ultrakompakt kivitele teljes értékű gépet takar, kombinált CD-újraíró/DVD-olvasó meghajtóval, 80 gigabájt merevlemezzel, vezeték nélküli kapcsolattal, és a sokak szerint a Windows XP-nél lényegesen kifinomultabb MacOS X operációs rendszerrel előtelepítve. A mini sikere felülmúlja az Apple várakozásait is.

A Netgear újragondolta hálózati eszközeinek kinézetét, aminek eredményeképpen megszületett a Platinum II design. Az vállalat újabb berendezései már ehhez a formavilághoz igazodó öltözetet kapják. A vékonyságot keltő küllem esztétikusságát tovább növeli a körbe futtatott fémpánt, amely egyrészt ékszerszerű hatást kölcsönöz az eszközöknek, másrészt pedig környezetét visszatükrözve "kapcsolatba lép" azzal.

Gumitalpazat segítségével elegáns módon helyezhetjük függőleges helyzetbe az eszközt. A divatos külső ugyanakkor nem jár feltétlenül együtt a magasabb árral: a korábbi 24 összetevő helyett az új kivitel mindössze 8 darabból áll, amellyel jelentősen csökkennek a költségek, valamint a gyártási idő. A kissé iPodra hajazó Platinum II formatervezés aranyat ért, szintén a számítástechnikai kategóriában.

Még mindig az Apple által diktált divatnak alárendelve következzék a hangkeltő eszközei révén méltán neves JBL OnStage hangrendszere, amelyet kifejezetten ipodosoknak terveztek. A cucc, amelynek minél jobb minőségű hangzására a Harmanhoz tartozó JBL mérnökei nagy energiát fordítottak, nem egyszerűen hangszórókból álló kör, hanem komplett dokkoló egység is. Az OnStage képes tölteni az iPod akkumulátorát , valamint összeköthető a számítógéppel. A Harman tervezőinek jutalma ezüstérem.

Az eddigiekhez képest erőteljes kontrasztot képvisel az Alienware ALX számítógépe. A futurisztikus, erőt, agressziót sugárzó, fekete, fehér és vörös színekkel játszó külső brutális belsővel párosul. A PC-játékosok krémjének tervezett gépek folyadékhűtést alkalmaznak, amivel jelentősen halkabbak léghűtéses társaiknál. Kifejezetten igaz ez a játékgépekre, amelyek jellemzően nagy teljesítményű és ebből kifolyólag fogyasztású chipeknek adnak otthont, így a hőt elvezető ventilátoroknak sok levegőt kell megmozgatni a megfelelő hűtés érdekében -- ami elkerülhetetlenül zavaró zajjal jár.

Mindenesetre a folyadékhűtésnek is meg kell dolgoznia, ugyanis a kétmagos Pentium Extreme Edition 840 mellett két NVIDIA GeForce 6800 GT videochipet, továbbá 1 gigabájt, 800 MHz-es DDR2 memóriát is le kell hűtenie. Az ezüstérmes gép fogyasztói ára 1 millió forinttól indul -- szigorúan megszállottaknak vagy profi kiberatlétáknak.

Az itthon főként alaplapjai révén ismertté vált Asustek divatos, merész külsejű számítógépházat dobott piacra a Vento 3600 megtestesülésében. A háromféle színben, pirosban, zöldben vagy kékben kapható ház fényes hatású, és festése állítólag véd a karcolások ellen, amelyek tönkretennék a gép kinézetét. A szintén játékosoknak tervezett ház hűthetőségére külön hangsúlyt helyezett a vállalat, figyelve a levegő áramlására. A felcsúsztatható előlap az optikai meghajtót, és a portokat takarja, a csavarmentes szerelhetőség pedig lehetővé teszi, hogy hamar szétkapjuk az ezüstérmes gépet.

A hordozható számítógépeket megalkotó Toshiba a kategória 20. évfordulója alkalmából új tervezési koncepciót próbálgat. A 17 colos kijelzővel megáldott gépből szempillantás alatt otthoni szórakoztató center varázsolható. A kép magáért beszél: a kijelző szórakoztató módban a beépített hangszórókat rejtő panelen áll, amely felhajtható a gép síkjából. A kijelző a gép hátuljából előre emelhető a panelre, és a kicsúszó támasz pedig megtartja azt. A gép távirányítóval, valamint a mozgatható billentyűzettel irányítható. A Red Transformer prototípus, kereskedelmi forgalomban nem kapható, így a koncepciókat jutalmazó Design Explorations kategóriában kapott aranyat.

A felsőfokú jelzők sorában a következő a legfuturisztikusabb. Az amerikai-török Inventables által jegyzett Origami DVD Player a Mag-Ink által kifejlesztett hajtogatható, színes kijelzőt használja, más néven elektronikus papírt. A kompakt méret érdekében a kijelző összehajtogatható és becsukható egy kisebb tokba, amely a DVD-olvasót tartalmazza. Az elképzelések szerint kifogástalan, a merev paneles lejátszókkal összemérhető képminőséget produkáló Origamit az üzleti élet vezetőinek célozza az Inventables, akik hajlandóak komolyabb összeget áldozni arra, hogy kényelmesen és jó minőségben élvezhessék DVD-filmjeiket út közben. A koncepció bronzérmet vitt el a Design Explorations kategóriában.

A digitális zene világában eljött a teljesen digitális keverés ideje is. A jelen és a jövő DJ-i már nem csak bakelit és CD pörgetésével, hanem digitális mixpultokkal is alkothatják a népeknek a talpalávalót. A HP által kifejlesztett Masher professzionális szintű manipulációs képességeket ígér. Az egyszerűen összecsomagolható és mozgatható berendezés mintegy 12 ezer zeneszám tárolására alkalmas. A kép tanúsága szerint a pult képes mp3-lejátszókat, konkrétan iPodot fogadni, így a podcasting segítségével a zenélés a szociális dimenzióját. A Masher a HP szórakoztatóipar felé való elkötelezettségét jelzi. A zsűri ezüstéremmel díjazta.

Az ember gépies precizitását vetít előre a Nike eyeD koncepció sportszemüvege. Az elektrooptikai kijelzővel, azaz HUD-dal ellátott szemüveg folyamatosan adatokkal látja el viselőjét testének állapotáról, így nyomon követheti például szívritmusát, légzésszámát, vagy a cipőbe épített szenzorok segítségével a futás sebességét. A kereten található kamera segítségével mások élő videón nyomon követhetik a sportoló szemszögéből az eseményeket, továbbá a sportolók egymással is tarthatják a kapcsolatot. A szemüveg vezérlését végző, hitelkártya méretű eszköz érintéssel és hanggal irányítható.

Talán a legextravagánsabb, legőrültebb termék a BenQ Crazy Arm LCD-monitor. A 19 hüvelykes kijelző a Mátrix őrszemeire emlékeztet fémhatású, flexibilis csápjaival, amelyek különféle, rendkívül ötletes kiegészítőket fogadhatnak, például webkamerát, kártyaolvasót, éjjeli lámpát, jegyzettartót, ventilátort, vagy akár visszapillantó tükröt is.

A BenQ kijelzője bármilyen irányban forgatható, és a hozzá kapott szoftverrel a leszerelhető karokon található kiegészítőket könnyen vezérelhetjük. A BenQ formabontó megoldása bronzérmet ért az IDEA 2005-ön, amellyel a desing terén a tajvani Apple-ként is aposztrofált vállalat jó úton halad a digitális divatdiktátor címe felé.

Végezetül vessünk egy pillantást a Samsung új prezentáló eszközére, amely az ósdi analóg kivetítőket váltja fel. A Techwin UF-80 Digital Presenter két- vagy három dimenziós (pl. fénykép és makett) objektumokról képes felvételeket készíteni, majd azokat egy kivetítő felé vagy az interneten keresztül sugározni. A készülék kialakítása révén viszonylag nagy tárgyaknak is helyet kínál. Az üzleti termékek kategóriájában ezüstdíjat nyert el.



Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról