Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 7. 10:52

A kémprogramok megváltoztatják az internetezési szokásokat

Tíz internetezőből kilencen megváltoztatták böngészési szokásaikat az egyre jobban terjedő kémprogramok és más fenyegetések miatt -- derül ki Pew Internet and American Life Project által közzétett felmérésből. A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbben ma már nem nyitnak meg gyanús e-mailekben érkező csatolt fájlokat és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az ártó szándékú programokat.

[HWSW] Tíz internetezőből kilencen megváltoztatták böngészési szokásaikat az egyre jobban terjedő kémprogramok és más fenyegetések miatt -- derül ki Pew Internet and American Life Project által közzétett felmérésből. A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbben ma már nem nyitnak meg gyanús e-mailekben érkező csatolt fájlokat és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az ártó szándékú programokat.

A megkérdezettek közel fele állította, hogy már nem látogat bizonyos weboldalakat, amelyek szerintük kéretlenül telepítenek fel szoftverket a számítógépükre, a felhasználók negyede pedig beszüntette a zenék és filmek letöltését a fájlcserélőkről, amelyeken a kártékony programok közismerten gyorsan terjednek. A válaszadók 18 százaléka még böngészőt is változtatott annak érdekében, hogy elkerülje a programok kéretlen felelepülését. A Pew Internet and American Life Project által megkérdezett internetezők 68 százaléka állította, hogy tapasztalt már a spyware-ekkel kapcsolatos sebességcsökkenést vagy lefagyást.

Nem csak kémkednek, a gépet is lefagyasztják

Az egyre nagyobb fenyegetést jelentő kémprogramok olyan szoftverek, amelyek a számítógépre titokban feltelepülve naplózzák a felhasználói szokásokat, és azok alapján reklámokat jelenítenek meg, vagy személyes adatokat csempésznek ki. A kémprogramok nem csak a felhasználók magánszféráját veszélyeztetik, hanem a számítógépük működését is: a Windows lefagyását 33 százalékban kémprogramok okozzák, legalábbis ez derül ki a Microsofthoz eljuttatott hibajelentésekből.

A kémprogramok (spyware) vagy kéretlen reklámokat megjelenítő szoftverek (adware) bejutása ellen nem véd vírusirtó vagy tűzfal, hiszen a telepítésüket a felhasználók hagyják jóvá azzal a bizonyos "OK" kattintással, amelytől a böngészés vagy a letöltés gyorsulását vagy a korábbiaknál több keresési találatot várnak.

Védekezés

A legjobb amit az ilyen programok ellen tenni lehet, hogy nem telepítjük fel őket, nem telepítünk fel semmi olyasmit, amit nem ismerünk vagy nem tudjuk egyértelműen, mit is csinálnak, mire jók. Gyanú esetén használjuk valamelyik internetes keresőt, a világhálón már több adatbázis is létezik, amelyben megtalálhatók a rosszindulatú programok leírásai és potenciális veszélyei.

Ha számítógépünk szokatlanul viselkedik, váratlanul reklámablakok bukkannak fel, esetleg az akaratunkon kívül megváltozik a böngésző kezdőoldala, mindenképpen gyanakodjunk. Ha már megtörtént a baj, orvosoljuk egy kémprogramok eltávolítására szolgáló alkalmazással, mint amilyen az Ad-Aware vagy a Spybot S&D, vagy a Microsoft AntiSpyWare. Az otthoni felhasználóknak szánt AntiSpyWare ingyenesen elérhető, ráadásul a szoftver memóriarezidens modullal is rendelkezik, mely folyamatosan figyelve megakadályozza a kémprogramok települését a számítógépünkre. A közkedvelt Ad-Aware csak fizetős változatban képes erre.

Az AntiSpyWare a SpyNet rendszer használatával rendkívül gyorsan képes reagálni a legújabb kémprogramokra is, a telepítést követően mi magunk dönthetjük el, hogy részt veszünk-e a spyware-ek elleni küzdelemben. A felhasználó által gyanúsnak ítélt alkalmazások bekerülnek a SpyNet adatbázisába, majd a következő frissítéskor már mindenki értesülhet a legújabb spyware felfedezéséről is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról