Szerző: Bizó Dániel

2005. július 6. 13:05

Windows kerül a Sun gépeire?

[IDG News Service] A Sun Microsystems egyik alelnöke, Tom Goguen múlt héten elmondta, hogy bár vállalatának nincsenek konkrét tervei a Windows értékesítésével kapcsolatban, ügyfelei körében felmérést végez az esetleges igényekről. Ha vevői és partnerei kedvező lépésnek tartanák a Microsoft platform támogatását, akkor a Sun fontolóra venné a kérdést -- mondta el Goguen. Attól függ, vevőink mit mondanak, mit tegyünk.

[IDG News Service] A Sun Microsystems egyik alelnöke, Tom Goguen múlt héten elmondta, hogy bár vállalatának nincsenek konkrét tervei a Windows értékesítésével kapcsolatban, ügyfelei körében felmérést végez az esetleges igényekről. Ha vevői és partnerei kedvező lépésnek tartanák a Microsoft platform támogatását, akkor a Sun fontolóra venné a kérdést -- mondta el Goguen. "Attól függ, vevőink mit mondanak, mit tegyünk".

Ez a hozzáállás éles váltást jelez, a korábbi nyilatkozatokkal szöges ellentétben áll. A Sun felsővezetői több alkalommal is leszögezték a vállalat történelme során, hogy soha nem fognak Windowst árulni. Jelenleg a vállalat AMD Opteron chipekkel szállított x86-os termékcsoportja rendelkezik ugyan hivatalos Windows-támogatással, de előtelepített, bekonfigurált formában nem lehet Windowst a gépekre kérni.

A Sun egyik vezetője áprilisban úgy nyilatkozott, nem szükséges a redmondiak szoftverével gépeket kínálniuk, hiszen ügyfeleik megvásárolhatják azt külön saját maguk részére, és még támogatáshoz is jutnak a Microsoft és partnerei révén. A Sun fő riválisai, köztük a Dell, az IBM és a HP is kínál Windows rendszerrel szerelt szervereket.

Forrester Research kutatóvállalat vezető elemzője, Michael Goulde szerint a Sun még az idei év vége előtt csatlakozik a többiekhez. Ennek fő oka a következő generációs Microsoft-platform, a Longhorn piacra kerülésének közeledte. A Microsoft akár elkötelezett partner is lehet, ha a Sun Opteron-alapú gépei segítségével eredményesebben és hatékonyabban nyomulhatna előre a piacon. A Sun számára pedig a Microsoft értékesítési hálózata jelentene jelentős többletet az Opteronnal szerelt szervereinek forgalmazásában. A másik oldalról azonban -- figyelmeztet Goulde -- egy ilyen lépés mind a vállalaton belül, mind a vállalaton kívül megingathatja a Solaris iránti stratégiai elkötelezettségbe vetett bizalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról