Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 4. 09:17

Lesöpörte emberi ellenfelét a Hydra sakkszámítógép

A Hydra
A Hydra
[New.com] Michael Adams brit sakknagymester csupán egyetlen döntetlen tudott elérni a Hydra sakkszámítógép ellen, öt mérkőzésen vereséget szenvedett. Noha az összecsapás előtt a szakértők úgy vélték, Adams akár egy 3:3-as döntetlenre is hozhatja a mérkőzést, a számítógép esélyt sem adott emberi ellenfelének.

Egy évtizeddel korábban Garri Kaszparov szoros meccsen maradt alul az IBM Deep Blue számítógép ellen, szakértők szerint azonban a Hydra teljesítménye lényegesen nagyobb és a programozási eljárások is látványosan fejlődtek azóta, így nem csoda, ha a Hydrának nincs méltó ellenfele az emberek között. A Hydrát készítő csapat szerint a számítógép másodpercenként 200 millió lépést tud elemezni, a Kaszparovot legyőző Deep Blue azonban enyi idő alatt csak 200 ezer lépést tudott megvizsgálni. Adams ezzel szemben másodpercenként csupán 1,4 lépést elemezhet. Míg a Hydra 40 lépéssel előre képes kalkulálni, Adams legfeljeb 7-8 lépéssel előre "láthatja a jövőt".

A brit sakkozó mindazonáltal nem volt elkeseredve az eredmény miatt. A mérkőzés utáni interjúban elmonda, hogy csupán egy meccs alapján nehéz lenne egyértelműen kimondani, hogy a számítógépek ma már jobb sakkozók az embereknél, bár Adams is elismerte, hogy a gép remekül játszott. "Biztos vagyok benne hogy még látjuk a Hydrát a világ többi elit sakkozója ellen játszani" -- mondta Adams.

A Hydra egy 64 csomópontból álló fürtözött rendszer, a számítógépet összesen 64 darab 3,06 GHz-es Xeon processzor hajtja. A Hydra a párbaj során azonban mindössze a csomópontok felét használja. A projektet az Abu Dhabiban található PAL Group finanszírozta. A programozásban Chrilly Donninger, Ulf Lorenz, Christopher Lutz és Muhammad Nasir Ali vett részt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról