Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 30. 08:44

Jó negyedéven van túl az Oracle

Safra Catz
Safra Catz
[HWSW] Lezárult az Oracle első olyan negyedéve, amely teljes egészében a PeopleSoft akvizíciója utánra esett. A vállalat 26 százalékkal emelkedő bevételről és 3,2 százalékos profitnövekedésről számolt be, elsősorban az adatbáziskezelő iránti kereslet volt erős.

Zökkenőmentes integráció

A május 31-én zárult negyedik pénzügyi negyedévben az Oracle 3,88 milliárd dollár bevétel mellett 1,02 milliárd dollár, azaz részvényenként 20 cent profitot ért el. Egy évvel korábban a cég 3,08 milliárd dollár forgalomról és 990 millió dollár profitról számolt be. Az egyszeri -- például a PeopleSoft integrálásával kapcsolatos -- tételeket figyelmen kívül hagyva a nyereség 1,36 milliárd dollár volt, ami -- a tavalyi eredményt hasonlóan számítva -- 35 százalékos növekedésnek felel meg. Az egyszeri tételek nélkül számított eredmény részvényenként 3 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A PeopleSoft beolvasztása látványosan növelte az Oracle szoftver-eladásait, a forgalom 24 százalékkal ugrott meg. Az Oracle nem tette közzé, hogy az eredményekhez pontosan mennyiben járult hozzá a PeopleSoft, azonban Safra Catz társelnök szerint erre nem is lenne szükség, mivel a két vállalat értékesítési csapatát már teljesen egybeolvasztották.

Az Oracle adatbáziskezelők és köztesszoftverek bevétele 16 százalékkal nőtt, miközben a vállalati alkalmazások eladásai 52 százalékkal javultak. "Az Oracle adatbázis-üzletága újabb erős negyedévet zárt" -- mondta az eredmények kapcsán Larry Ellison elnök-vezérigazgató. "A legújabb Gartner, IDC és Morgan Stanley jelentések egyaránt megerősítik, hogy az Oracle növeli az adatbázis-piaci részesedését." A szolgáltatási üzletág 35 százalékkal növelte bevételét.

Újabb akvizíciók várhatók

Az Oracle természetesen nem maradt adós az előrejelzésekkel sem, a most kezdődött pénzügyi évre 14,2-14,4 milliárd dolláros bevételt és 78-82 centes részvényenkénti profitot vár a cég. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 78 cent részvényenkénti eredményre számítanak. A megelőző, tehát most zárult pénzügyi évben az Oracle 12,1 milliárd dollár bevételt és részvényenként 68 cent profitot ért el.

A 2006-os pénzügy év első negyedévére, amely idén augusztus 31-én zárul, az Oracle 2,92-2,98 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 14 cent profitot remél, amely egybeesik az elemzői várakozásokkal.

Az Oracle vezetői hangsúlyozták, hogy a cég nem ül majd a közel 4 milliárd dolláros készpénzállományán, hanem a közeljövőben újabb felvásárlásásokat hajt végre. Larry Ellison a felvásárlási célpontokra vonatkozó kérdéseket azonban rendre elhárította.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról