Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 24. 12:04

Athlon 64 FX57: túlhajtásra tervezve

Az AMD a túlhajtók kedvében szeretne járni legújabb csúcskategóriás asztali processzorával, az Athlon 64 FX57-tel. Az Inquirer brit lap beszámolója szerint az AMD kifejezetten azoknak ajánlja majd a lapkát, akik szívesen bütykölik gépüket annak érdekében, hogy extra teljesítményre tehessenek szert, és nem ijednek meg attól, ha a különleges alkatrészekért különlegesen magas árat kell fizetniük.

[HWSW] Az AMD a túlhajtók kedvében szeretne járni legújabb csúcskategóriás asztali processzorával, az Athlon 64 FX57-tel. Az Inquirer brit lap beszámolója szerint az AMD kifejezetten azoknak ajánlja majd a lapkát, akik szívesen bütykölik gépüket annak érdekében, hogy extra teljesítményre tehessenek szert, és nem ijednek meg attól, ha a különleges alkatrészekért különlegesen magas árat kell fizetniük.

A hírek szerint az egyszerű túlhajthatóság érdekében az Athlon 64 FX57 nem tartalmaz majd szorzózárat, ráadásul a vásárlóknak az AMD tanácsokkal is szolgál majd arra nézve, hogyan hozhatnák ki a legtöbbet a chipből. A processzorgyártó kifejezetten ajánlani fog bizonyos lég- és vízhűtési rendszereket is, amelyekkel a legjobb eredményt lehet elérni, és amelyek garantáltan együttműködnek az Athlon 64 FX57-tel.

Az FX57 hamarosan megjelenik a boltokban, azonban a korábbi gyakorlattól eltérően az AMD nem veszi le kínálatából a jelenleg is kapható FX55-öt. Sajnos az árát sem csökkenti, az FX55 továbbra is 855 dolláros listaáron lesz megvásárolható, az FX57-ért pedig nem kevesebb mint 1040 dollárt (~213 ezer forintot) kell fizetni. A két processzor ára között a különbség több mint 20 százalék, számítási teljesítményben azonban az FX57 csupán 5-7 százalékkal múlja felül az FX55-öt -- állítja saját mérési eredményeire hivatkozva az AMD.

Az Athlon 64 FX57 órajele 2,8 GHz lesz, a chip 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás memóriavezérlőt tartalmaz és várhatóan már 90 nanométeres csíkszélességgel készül és támogatja az SSE3 utasításkészletet is. Az FX termékcsalád tagjait az AMD elsősorban azoknak ajánlja, akik főleg játékra használják számítógépüket, Digitális médiafeldolgozáshoz, fotószerkesztéshez a kétmagos Athlon 64 X2 javasolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról