:

Szerző: Budai Péter

2005. június 16. 09:28

A Microsoft el akarja csábítani a Linux-Apache-MySQL-PHP felhasználókat

[HWSW/News.com] A Microsoft évekig dolgozott informatikai vállalatoknak szánt megoldásain, melyek ma már jelentős piacot tudhatnak maguknak. Most azonban gyökeresen eltérő célközönséget szeretne meghódítani a szoftvervállalat: a nyílt forrású fejlesztőket.

[HWSW/News.com] A Microsoft évekig dolgozott informatikai vállalatoknak szánt megoldásain, melyek ma már jelentős piacot tudhatnak maguknak. Most azonban gyökeresen eltérő célközönséget szeretne meghódítani a szoftvervállalat: a nyílt forrású fejlesztőket.

A Microsoft ismét a nyílt forrást veszi célba

A nyílt forrású megoldások komoly fejfájást okoznak a redmondiaknak, hiszen nagyrészt ingyenesek és a legtöbb informatikai feladatra tökéletesen alkalmasak. A Microsoft a nemrég megrendezett TechEd eseményen fellebentette a fátylat azokról az új, alacsony árú megoldásokról, amiket kifejezetten ezeknek a fejlesztőknek és kisebb cégeknek ajánlanak.

Ezentúl a LAMP alkalmazások (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) mindegyikének lesz párja a Microsoft termékei között, amik könnyű használatukkal, kibővített funkcionalitással és alacsony árukkal kívánják átcsábítani a nyílt forrású fejlesztőket.

Mivel a nyílt forrású megoldások általában ingyenesek, ezért a Microsoft árban nem tud velük versenyezni. Az egyetlen támadási felületet a teljes birtoklási költség (TCO, Total Cost of Ownership) jelenti. Egyes elemzők szerint a nyílt forrású megoldások kifejlesztéséhez és karbantartásához szükséges költségek sok esetben magasabbak lehetnek, mint a Windows platform esetében, ami azzal jár, hogy a Microsoft hosszabb távon kedvezőbb megoldást nyújthat. Természetesen ez mindig az adott esettől függ, nincs olyan termék vagy operációs rendszer, ami minden feladatra a legalkalmasabb lenne, így ebben a kérdésben máig sok a vita.

A nyílt forrás "az első olyan vetélytársunk, akiknél drágábbak a termékeink. Általában megtehetjük, hogy azzal állítunk az ügyfélhez: 'Olcsóbbak, és jobbak vagyunk'... ebben az esetben viszont csak azt mondhatjuk: 'alacsonyabb a teljes birtoklási költségünk, és jobbak vagyunk'" -- fogalmazta meg a problémát Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a TechEd-en.

Egyre vonzóbb alternatívák

A LAMP népszerűsége azonban egyelőre töretlen, így a Microsoftnak nehéz dolga lesz, hogy elérje céljait ezen a piacon is. Különösen, hogy a LAMP nem csak egy operációs rendszer, vagy egy platform, hanem fejlesztési környezet és adatbázis is egyben, amit csak egy hasonló méretű, integrált Microsoft megoldás tudna pótolni -- és akkor is kérdéses, hányan állnának át használatára.

Igazi változás novemberben, a Microsoft Visual Studio 2005 megjelenésével várható, amikor különálló termékként meg fog jelenni a Visual Web Developer Express is, amivel .NET keretrendszerre és ASP.NET-re épülő, pillanatok alatt összerakható webes alkalmazások lesznek elkészíthetőek. Ekkor fog megjelenni az SQL Server 2005 alacsony árú verziója is, a Workgroup Edition, és az ingyenes Express. A Workgroup Edition alacsony ára mellett olyan üzleti intelligencia, integrációs és jelentéskészítő modulokat is tartalmazni fog, amik még a LAMP platformon is komoly költségeket jelentenek. Az SQL Server ezen kívül már hosszú évek óta rendelkezik olyan képességgel, amikkel a MySQL fejlesztői még mind a mai napig küzdenek.

Az Apache ellenfele a Windowsban található Internet Information Server, aminek legújabb változata az Apache webszervert használóknak is tartogat majd meglepetéseket; ennek megjelenése jövőre várható. A Linux operációs rendszer alternatívája a Windows Server 2003 kíván lenni, annak is kifejezetten a Web Edition változata, amivel első sorban a webes alkalmazások üzemeltetése, hostolása végezhető el. A Windows Server további fejlesztései során pontosan azokat a területeket célozza meg, amiben a Linux korábban a legjobbnak számított: a webes fejlesztéseket, a biztonságot, és a nagy számítási teljesítményt igénylő rendszereket -- tudatta Bob Muglia, a Windows Server fejlesztéséért felelős alelnöke.

Hogy sikerül-e végül a Microsoftnak piaci részesedést szereznie ebben a játszmában, még sok kérdéstől függ. Jelenleg a Linux platform ingyenessége jelenti a legnagyobb előnyt a fejlesztők és vállalatok számára, azonban hosszabb távon a Windows platformba épülő rendszermenedzsment képességek és a folyamatosan érkező eszközök könnyen átbillenthetik a mérleg serpenyőjét a másik oldalra. Ehhez azonban a vállalatoknak hosszú távú informatikai stratégiában kell gondolkodniuk, ami a kisebb cégek esetében ritkán képzelhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.