Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 14. 11:07

Biztonságosabb lesz az Internet Explorer 7

[News.com] Az Internet Explorer következő változata ellenáll a kémprogramoknak és más rosszindulatú szoftverek támadásainak -- derül ki Rob Francónak, az IE biztonságáért felelős egyik fejlesztőjének a blogbejegyzéséből. A Longhornon futó böngésző tartalmazni fog egy speciális, alacsony jogosultságú módot, amely lehetővé teszi, hogy az IE adminisztrátori jogosultságok nélkül fusson. Ilyen esetben az összes kiegészítés, bővítmény és egyéb program -- például spyware -- telepítése előtt a felhasználó hozzájárulása szükséges.

[News.com] Az Internet Explorer következő változata ellenáll a kémprogramoknak és más rosszindulatú szoftverek támadásainak -- derül ki Rob Francónak, az IE biztonságáért felelős egyik fejlesztőjének a blogbejegyzéséből. A Longhornon futó böngésző tartalmazni fog egy speciális, "alacsony jogosultságú" módot, amely lehetővé teszi, hogy az IE adminisztrátori jogosultságok nélkül fusson. Ilyen esetben az összes kiegészítés, bővítmény és egyéb program -- például spyware -- telepítése előtt a felhasználó hozzájárulása szükséges.

Az IE7 felépítése révén elejét lehet venni a biztonsági réseken keresztüli támadásoknak is, ugyanis egy rosszindulatú weboldalon keresztül hiába szivárog be a számítógépre egy ártó szándékú program, a felhasználó jóváhagyása nélkül az nem települhet vagy indulhat el, illetve nem rendelkezik majd adminisztrátori jogosultságokkal, így például nem irányíthatja át a kezdőoldalt. Ugyanez igaz a felhasználó által letöltött programokra is. "Az alacsony jogosultságú IE legfontosabb célja, hogy csökkentse a biztonsági sérülékenységekkel járó kockázatokat" -- írja Franco.

Elemzők szerint a jogosultságok kezelése egy olyan terület, ahol a Microsoft eddig látványosan le volt maradva a fejlesztésekkel, így örvendetes változásnak nézhetünk elébe. Az alacsony jogosultságú Internet Explorer 7 azonban csak a következő generációs Windowson, a Longhornon fog működni, Windows XP-n a böngésző továbbra is adminisztrátori jogosultságokkal fog futni.

Az Internet Explorer 7 megjelenésének idejéről egyelőre csupán annyit tudni, hogy az első bétaváltozata még az idén elérhető lesz, a végleges verzió pedig még a Longhorn megjelenése előtt elkészül. A Longhornt 2006-ra ígéri a Microsoft, bár egyes vélekedések szerint a következő generációs Windows fejlesztése körüli folyamatos csúszások miatt nem zárható ki, hogy a piaci premierjét végül 2007-re halasztják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról