Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 8. 13:39

Linux a PlayStation 3 processzorán

Az IBM bejelentette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a Cell processzor részletes specifikációit és közzéteszi azokat a programkódokat, amelyek birtokában a szoftver- és hardverfejlesztők olyan termékeket készíthetnek, amelyek együttműködnek a chippel. A vállalat egyértelmű célja, hogy a Cell processzor ne csak a PlayStation 3 konzolban kapjon helyet, hanem lehetőség szerint minél több alkalmazási területen, minél szélesebb körben terjedjen el.

[HWSW] Az IBM bejelentette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a Cell processzor részletes specifikációit és közzéteszi azokat a programkódokat, amelyek birtokában a szoftver- és hardverfejlesztők olyan termékeket készíthetnek, amelyek együttműködnek a chippel. A vállalat egyértelmű célja, hogy a Cell processzor ne csak a PlayStation 3 konzolban kapjon helyet, hanem lehetőség szerint minél több alkalmazási területen, minél szélesebb körben terjedjen el.

Szuperszámítógépes teljesítmény?

A Cellt a Sony, a Toshiba és az IBM négy évig közösen fejlesztették, elsősorban a PlayStation 3 számára, de a Sony és a Toshiba saját szórakoztató termékeikbe, például digitális tévékészülékeikbe is be kívánják építeni a chipet. A lapka elképesztő számítási teljesítménye akár még tudományos célú felhasználást is lehetővé tesz, azonban hogy ebben a körben is elterjedjen a Cell, az alkalmazásfejlesztők számára nélkülözhetetlen a részletes specifikáció, illetve dokumentáció.

A PlayStation 3-ba kerülő Cell chipek elméleti maximális teljesítménye 3,2 GHz-es órajelet figyelembe véve 218 gigaflops, azaz milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként, ez már-már szuperszámítógépes mércével mérhető. Tervezői szerint a chip önmagában nagyobb teljesítményre képes, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző Deep Blue számítógép. Egyes becslések szerint megfelelően optimalizált programkód futtatása esetén a Cell nyers számítási teljesítménye négy-öt modern, kétmagos szerverprocesszoréval mérhető össze. A PlayStation 3 a korábbi tervekkel ellentétben nem négy, hanem csak egy Cellt tartalmaz majd, ez azonban valószínűleg az eredeti lapkák egy lényegesen erősebb változata.

A Cell összesen kilenc processzormagból áll, köztük egy 64 bites IBM Power architektúrájú központi egységet (PPE), amelyhez összesen nyolc egyszerűbb társprocesszor (SPE) tartozik. A PPE két utasításszál párhuzamos végrehajtására képes és 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ez a mag gondoskodik az operációs rendszer futtatásáról és a nyolc társprocesszor vezérléséről. A társprocesszorok valójában igen egyszerű vektorprocesszorok darabonként nyolc végrehajtóegységgel és minimális méretű, 256 kilobájt memóriával.

Ősszel érkezik a Linux

Flexibilitása miatt a Cell elméletben számos területen jól alkalmazható, a játékkonzoloktól kezdve a szervereken át akár egészen a mobiltelefonokig. Egyes elemzők azonban úgy tartják, a Cell rugalmas felépítése egyben a hátránya is, mivel bonyolult és nehéz jól programozni, maximális teljesítményét pedig csak bizonyos típusú alkalmazások esetén lehet kihasználni.

A Cell hardverének részleteit az idén nyáron hozza nyilvánosságra az IBM, a későbbiekben pedig további dokumentációkat is közzétesz a vállalat. A Nagy Kék a tervek szerint egy olyan Linux-disztribúciót is kiad, amely a Cell processzoron fut, természetesen ennek forráskódja nyilvános lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.