Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 7. 13:14

A hazai internetezők 22 százaléka használja a Firefoxot

Az internettel foglalkozó francia XiTi Monitor piackutató cég statisztikái szerint Magyarországon átlag feletti a nyílt forrású Firefox böngésző részesedése. Európában a Firefox átlagosan az internetezők 14,08 százalékát csábította el, hazánkban azonban ennél nagyobb arányú a nyílt forrású böngésző elterjedtsége.

[HWSW] Az internettel foglalkozó francia XiTi Monitor piackutató cég statisztikái szerint Magyarországon átlag feletti a nyílt forrású Firefox böngésző részesedése. Európában a Firefox átlagosan az internetezők 14,08 százalékát csábította el, hazánkban azonban ennél nagyobb arányú a nyílt forrású böngésző elterjedtsége.

Tíz finnből három használja

A 148 ezer különféle weboldalról és 23 millió internetezőtől származó adatok alapján összeállított diagram szerint a Firefox Finnországban a legnépszerűbb, ott az internetezők 30,5 százaléka használja, Németországban 24,4 százalék, Magyarországon pedig 22,6 százalék a Firefox részesedése. E három ország világszinten is élen jár a Firefox adoptálásában, az Európán kívüli országok közül Új-Zélandon a legnépszerűbb a böngésző, a részesedése ott 19 százalék feletti.

A június eddig eltelt 6 napjára vonatkozó statisztikákból kiderül, hogy a HWSW látogatóinak 21,6 százaléka használ Mozilla motoros böngészőt, ebbe a körbe a Firefox mellett még a Netscape 6, Netscape 7 és Netscape 8 tartoznak, de szinte bizonyos, hogy a csapat derékhadát a Firefox alkotja. A Firefox gyors térhódítását jelzi, hogy idén januárban a HWSW látogatóinak csupán 16 százaléka használt Mozilla-alapú böngészőt, tavaly szeptemberben pedig csak 5 százalékuk.

Miért szeretik a magyarok?

"Hála a FSF.hu munkájának, s azon belül is Tímár Andrásnak, már a korai verziók óta nagyon jó minőségű fordítás áll rendelkezésre a Mozilla böngészőkhöz, s a Firefoxhoz is, mely folyamatosan karban van tartva, s egy-egy új verzió megjelenésekor már általában el is érhető" -- mondta lapunknak Bártházi András, a Firefox.hu weboldalt "hobbiból" működtető Wish Internet Consulting ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a Firefox nem hivatalos magyar oldaláról "a legrosszabb napokon" is több mint ezren töltik le a nyílt forrású böngészőt.

Bártházi szerint a XiTi Monitor által közzétett 22 százalékos adat némileg túlzó, a valódi arány 15 és 20 százalék között lehet. "A felmérés főként nemzetközi oldalak látogatóinak elemzése alapján készült, s talán meg lehet kockáztatni egy olyan feltételezést, hogy aki nemzetközi, idegen nyelvű oldalakat látogat, az az új, friss technológiák adaptálását illetően is előrébb jár" -- mondta Bártházi. "A valódi magyar átlag szerintem 15 és 20 százalék között lehet, de nehéz ezt persze megítélni. A szerverünkön üzemelő Weblabor.hu oldalon a webfejlesztők köréből összeálló közönség több, mint 50 százaléka már Gecko motoros böngészőt használ."

Akiknek nem jött be

A 24 országra kiterjedő XiTi-felmérés szerint a Firefox böngésző az európai országok közül Luxemburgban, Litvániában és Monacóban tudott a legkevesebb támogatót szerezni, ezekben az országokban a nyílt forrású böngésző sorrendben csupán 10, 7 és 6 százalékos piaci részesedést szerzett. Világszinten a Firefoxot leginkább "elutasító" országok Szaúd-Arábia (2,2%), Peru (1,9%) és Dél-Korea (1,7%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról