Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 5. 19:05

Intel processzorokra áll át az Apple

Steve Jobs
Steve Jobs
[HWSW] Igaznak bizonyultak a pletykák: az Apple várhatóan hétfőn jelenti be, hogy a jövőben Intel processzorok felhasználásával építi számítógépeit. Az Apple először 2006-ban mutat be Intel-alapú PC-t, 2007-ben pedig már a legnagyobb teljesítményű Power Mac rendszerei is Intel processzorokkal működnek -- állítják a céghez közeli források.

A hírt várhatóan Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója teszi közzé a június 6-án kezdődő háromnapos Apple Worldwide Developer Conference rendezvényen. A váltás sikeresseége nagyban múlik a fejlesztői közösségen, ugyanis az összes szoftvert újra kell majd fordítani, át kell alakítani, hogy fussanak az Intel processzoros gépeken. A hírt egyelőre sem az Apple, sem az Intel nem kommentálta, mint ahogy az Apple gépek processzorait jelenleg szállító IBM és a Freescale Semiconductor is elzárkózott az információk megerősítésétől, illetve tagadásától.

Az IBM a hibás?

Elsőként a Wall Street Journal adott hírt arról, hogy az Apple és az Intel között tárgyalások folynak az együttműködésről és az Apple hamarosan már nem PowerPC, hanem Intel lapkákat épít a számítógépeibe. Mind ez elemzők, mind a Mac-felhasználók hitetlenkedve vetették el az ötletet. A legtöbben úgy vélték, az Apple csak nyomást akar gyakorolni a Mac gépek processzorait szállító IBM-re, mivel utóbbi cég az elmúlt hónapok során többször is elmaradt a beígért chipek szállításával.

Emlékezetes, hogy az új iMac bemutatását tavaly azért kellett elhalasztani, mert az IBM nem tudta PowerPC G5 processzorait időben szállítani. Az Nagy Kék emellett továbbra is adós egy ígéretével: a PowerPC G5 bemutatóján, 2003 nyarán az IBM kijelentette, hogy egy éven belül már piacon lesznek a 3 GHz-es változatok, azonban a chip leggyorsabb változata mind a mai napig csak 2,75 GHz-en üzemel és hőtermelése miatt vízhűtés szükséges hozzá.

Nem az első vál(t)ás

Az Apple története során nem ez lesz az első architektúra-váltás, a vállalat az 1990-es évek közepén már átélt egy ilyen folyamatot, amikor az addig használt Motorola 680x0 sorozat helyett PowerPC processzorok jelentek meg a vállalat számítógépeiben. Akkor is szükség volt a szoftverek újraírására, noha a régi alkalmazások egy emulátor segítségével még futtathatók voltak az új gépeken.

Az Apple operációs rendszerével, a népszerű OS X-zel valószínűleg nem lesz sok gond: a céghez közeli források szerint jelenleg is létezik Intel processzorokon futó változata, csupán az Apple üzletpolitikája miatt nincs a piacon. Steve Jobs egy februári interjúban elmondta, hogy több jelentős PC-gyártó érdeklődik a Mac OS X iránt. A szoftver legújabb változata, az április végén boltokba került Tiger sokak szerint ma a legfejlettebb asztali operációs rendszer, amely máris számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amelyek a Windowsba csak évek múltán kerülhetnek bele.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról