Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 3. 13:32

Egyetlen molekulából áll a világ legkisebb tranzisztora

A kanadai Univerisy of Alberta kutatói Dr. Robert Wolkow vezetésével elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindössze egyetlen szénhidrogén-molekulából áll. A tudományos áttörésről a Nature magazin ma megjelent száma számolt be.

[HWSW] A kanadai Univerisy of Alberta kutatói Dr. Robert Wolkow vezetésével elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindössze egyetlen szénhidrogén-molekulából áll. A tudományos áttörésről a Nature magazin ma megjelent száma számolt be.

Nem sci-fi

Wolkow és csapata bebizonyították, hogy egy önálló molekulát is "fel lehet tölteni" úgy, hogy a környező molekulák állapota semleges maradjon, így a molekula képes úgy viselkedni, mint egy tranzisztor. Az integrált áramkörökben ma használt tranzisztorok átkapcsolásához elektronok millióira van szükség, Wolkowék molekulája -- amely sokezerszer kisebb a ma használt legkisebb tranzisztoroknál -- azonban egy atom segítségével kapcsolható. "Ez már nem sci-fi. Nem lehet kérdés, hogy a molekulák felhasználhatók elektronikai építőelemként" -- mondta a kutatás vezetője.

A kanadai tudós hangsúlyozta, hogy a koncepció kétségtelenül működőképes és a létrehozott struktúra valóban tranzisztorként működik, azaz megvan a szükséges három "lába". Wolkow azonban elismerte, hogy a megoldás még igen messze van a gyakorlati használhatóságtól, elsősorban a sebessége miatt: a kísérlet során a molekula-tranzisztor átkapcsolásához percekre volt szükség. "A dolog nem reménytelen. Vannak akadályok, de egyik sem tűnik legyőzhetetlennek" -- mondta Wolkow.

Három görögdinnye és a mákszem

A kutatók szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogyan lehet az egyetlen molekulából álló tranzisztorhoz vezetékeket kapcsolni. "Képzeljük el, hogy úgy kell három görögdinnyét összeillesztenünk, hogy azoknak hozzá kell érniük ugyanahhoz a mákszemhez. Ez lehetetlen. Meg lehet csinálni két dinnyével, bár akkor is nehéz lenne a mákszemet a helyén tartani. De a harmadik dinnyét beépíteni lehetetlen. Nem érhetnek hozzá mindhárman az apró mákszemhez" -- magyarázta Wolkow.

Wolkow elmonása szerint a nanoméretű tranzisztorok széles körű alkalmazása még évtizedekre van, azonban a lehetőség, hogy a jelenleginél kisebb, gyorsabb, energiatakarékosabb és olcsóbb, ugyanakkor bonyolultabb áramkörök hozhatók létre, megéri a befektetett energiát még akkor is, ha a kihívás óriási. "Meg kell oldanunk, hogy egy ilyen szerkezetet sokmillió dolláros műszerek nélkül is lehessen működtetni" -- mondta Wolkow.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról