Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 2. 08:44

Microsoft: Lejárt az idő!

A Microsoft éppen a határidő lejárta előtt, kedden éjszaka adta át az Európai Bizottságnak a rá kirótt kötelezettségekkel kapcsolatos jelentését. Az ügyet közelről ismerők szerint a redmondi vállalat javaslatai között egészen újak is találhatók, ám hogy ezek pontosan mit tartalmaznak, azt sem a vállalat, sem pedig a Bizottság nem kívánta nyilvánosságra hozni.

[HWSW] A Microsoft éppen a határidő lejárta előtt, kedden éjszaka adta át az Európai Bizottságnak a rá kirótt kötelezettségekkel kapcsolatos jelentését. Az ügyet közelről ismerők szerint a redmondi vállalat javaslatai között egészen újak is találhatók, ám hogy ezek pontosan mit tartalmaznak, azt sem a vállalat, sem pedig a Bizottság nem kívánta nyilvánosságra hozni.

"Beadtuk a papírokat, most már csak intézkedni kell..."

"Beadtuk a javaslatainkat és várjuk az Európai Bizottság reagálását" -- mondta Tom Brookes, a Microsoft szóvivője. "Alaposan kielemezzük és eldöntjük, vajon elegendőek vagy sem" -- közölte ez EB részéről Jonathan Todd szóvivő.

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft nem mindenben követi a tavaly márciusban meghozott ítéletben foglaltakat. Emlékezetes, hogy ez EB akkor 497 millió eurós rekordbírsággal sújtotta a céget, mivel azt találta, hogy a Microsoft visszaélt az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett előfölényével és illegálisan monopolizálni kívánta a médialejátszók piacát is.

Az EB arra kötelezte a Microsoftot, hogy tegyen közzé bizonyos információkat a Windowsról annak érdekében, hogy rivális szoftvercégek is készíthessenek az operációs rendszerrel maradéktalanul kompatibilis termékeket. A redmondi vállalatnak emellett ki kell adnia egy olyan Windows-változatot, amelyből eltávolították a Media Playert, hogy a többi médialejátszó is azonos esélyekkel versenyezhessen a piacon.

Vitás kérdések

A Media Player nélküli Windows már hónapokkal ezelőtt piacra került, azonban mivel ugyanannyiba kerül, mint a Media Playert is tartalmazó változat, ezért sem a PC-gyártók, sem pedig a fogyasztók körében nem keresett. A Microsoft médiapiaci ellenlábasa, a RealNetworks most azt szeretné elérni, hogy ez EB kötelezze árengedményre a Microsoftot, ugyanis jelen formában a Media Player nélküli Windows semmilyen "piacfelszabadító" hatással nem bír.

A legtöbb vitás kérdést a szerverekkel való kompatibilitás szülte. A Microsoft az üggyel kapcsolatos márciusi megoldás-javaslatát ez EB elutasította. Áprilisban azt közölte a vállalat, hogy a Bizottság által problémásnak vélt pontok jelentős részét megváltoztatta, azonban pár hete az EB azt jelentette be, hogy továbbra is vannak vitás kérdések e területen, főleg a licencdíjakkal kapcsolatban.

Az EB várhatóan heteken át vizsgálni fogja a dokumentumot és ezután dönti majd el, vajon a Microsoft mindenben a tavaly márciusban kihirdetett ítéletben leírtaknak megfelelően jár-e el. Amennyiben mégsem, a vállalat akár napi bevételének 5 százalékára rúgó büntetésre is számíthat, a Microsoft esetében ez ötmillió dollár feletti összeget jelent. Az EB korábban még sosem alkalmazott ilyen büntetést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról