Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 2. 10:03

Új IBM szerver akár 32 Xeon processzorral

Az IBM szerdán jelentette be legújabb szerverét, amely akár 32 darab Xeon processzor fogadására is alkalmas. Az eServer x460 a vállalat saját fejlesztésű X3 chipkészletére épül, amely tulajdonképpen lehetővé teszi négyprocesszoros, 3U magas dobozok összeépítését egy nagy szerverré. Ez költséghatékony bővítést tesz lehetővé, ugyanis az ügyfél indulhat egy négyprocesszoros kiszolgálóval, majd később ezt továbbfejlesztheti akár 32 processzorosra is anélkül, hogy a kezdetektől egy szekrénnyi méretű rendszert kellene üzemeltetnie.

[HWSW] Az IBM szerdán jelentette be legújabb szerverét, amely akár 32 darab Xeon processzor fogadására is alkalmas. Az eServer x460 a vállalat saját fejlesztésű X3 chipkészletére épül, amely tulajdonképpen lehetővé teszi négyprocesszoros, 3U magas dobozok összeépítését egy nagy szerverré. Ez költséghatékony bővítést tesz lehetővé, ugyanis az ügyfél indulhat egy négyprocesszoros kiszolgálóval, majd később ezt továbbfejlesztheti akár 32 processzorosra is anélkül, hogy a kezdetektől egy szekrénnyi méretű rendszert kellene üzemeltetnie.

Akár 32 Xeon erejével

Az x460 a Potomac kódnevű Xeon lapkákra épül, amelyeket négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szán az Intel. A március végén bejelentett chipek már tartalmazzák az EM64T technológiát, amely lehetővé teszi 64 bites alkalmazások futtatását és 4 gigabájtnál nagyobb memóriaterület közvetlen címzését. A Potomac magos processzorok 2,83 GHz-es, 3 GHz-es és 3,33 GHz-es változatban kaphatók 4 vagy 8 megabájt harmadszintű gyorsítótárral.

Az eServer x460 első változatai június 17-én lesznek elérhetők, a szerverek kezdetben csak négy vagy nyolc processzoros összeállításban rendelhetők az IBM-től. Egy nyolcprocesszoros, 3,33 GHz-es Xeonokat tartalmazó szerver induló ára 72 ezer dollár (~15 millió forint). Az IBM ígérete szerint júliustól már a 16 vagy 32 processzoros x460 szerverek is elérhetők lesznek. A szerveren Red Hat Enterprise Linux 3, SuSE Linux Enterprise 9 vagy Windows Server futhat. A Red Hat Enterprise Linux 4 a nyártól lesz támogatott az x460 rendszereken.

Az IBM még 1998-ban kezdte meg saját chipkészletének fejlesztését, a munka gyümölcse 2001-re érett be, ekkor került piacra az első IBM-kiszolgáló, mely az Enterprise X-Architecture (EXA) lapkakészletre épült. A vállalat azóta folyamatosan továbbfejleszti szerverchipkészletét, a legújabb, X3 változat megalkotásába százmillió dollárt ölt a cég. Az X3 elsősorban a memória késleltetése terén hoz jelentős előrelépést, az IBM szerint részben ennek köszönhetően akár 38 százalékkal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, mint a korábbi generációs Xeon-alapú szerverek.

És az Opteron?

Noha az IBM támogatja az AMD Opteron processzorokat is, sőt, a nagy szervergyártók közül elsőként állt az AMD mellé, mégsem tervez felső kategóriás Opteron-alapú szervereket. "Folyamatosan vizsgáljuk hogy lenne-e értelme" -- mondta Jay Bretzmann, az IBM eServer xSeries rendszerekért felelős igazgató. "Csak összezavarnánk az értékesítési munkatársakat és csökkentenénk a befektetéseink hatékonyságát. Szerintünk a legjobb döntést hoztuk az Intel architektúrával. Ez a legmegbízhatóbb és az ügyfelek is szeretik."

Az IBM kínálatában jelenleg mindössze egyetlen Opteron-alapú szerver található, amelyet kifejezetten fürtözött rendszerek építéséhez ajánl a cég. Egy Opteron-alapú blade szerver megjelentetését is tervezi a cég, erre várhatóan a hónap végén kerül sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról