Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 31. 09:23

Kétmagos Athlon: drágább mint a Pentium

Az AMD a tajvani Computex kiállításon mutatta be kétmagos asztali processzorait. Az Athlon 64 X2 lapkákat a vállalat teljesítményre éhes otthoni felhasználóknak ajánlja, főképp digitális médiafeldolgozáshoz. Az AMD szerint az Athlon 64 X2 bizonyos esetekben akár 80 százalékkal is gyorsabb lehet elődjénél.

[HWSW] Az AMD a tajvani Computex kiállításon mutatta be kétmagos asztali processzorait. Az Athlon 64 X2 lapkákat a vállalat teljesítményre éhes otthoni felhasználóknak ajánlja, főképp digitális médiafeldolgozáshoz. Az AMD szerint az Athlon 64 X2 bizonyos esetekben akár 80 százalékkal is gyorsabb lehet elődjénél.

Drágább mint az Intel

A kétmagos Athlonok 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek Drezdában, nagyjából 233 millió tranzisztorból épülnek fel és magonként 1 megabájt dedikált másodszintű gyorsítótárat (L2 cache) tartalmaznak, bár bizonyos változatok esetében ennek fele letiltásra kerül. A magok főbb jellemzőikben teljesen megegyeznek a korábbi egymagos AMD64 chipekkel. Az AMD állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani.

A kétmagos Athlonok nem támasztanak új követelményeket az alaplapokkal vagy hűtéssel szemben, egy BIOS-frissítés után elméletileg használhatóak a Socket939-es lapokban, de ezt feltétlenül ajánlott az alaplapgyártó honlapján leellenőrizni.

Az AMD Athlon 64 X2 modellek adatai

Modell Órajel L2 cache magonként Listaár
4800+ 2,4 GHz 1 Mbyte 1001 dollár
4600+ 2,4 GHz 512 kbyte 803 dollár
4400+ 2,2 GHz 1 Mbyte 581 dollár
4200+ 2,2 GHz 512 kbyte 537 dollár
Forrás: AMD

A megnövekedett teljesítményt azonban nem méri olcsón az AMD: a csúcsváltozatért, az Athlon 64 X2 4800+ processzorért 1001 dolláros (~200 ezer forintos) listaárat számít fel, de még a legolcsóbb kétmagos Athlon, a 4200+ lapka is 537 dollárba (~110 ezer forintba) kerül. Összehasonlításképp: a múlt héten bemutatott kétmagos Intel Pentium D processzorok leggyorsabbika, a 3,2 GHz-es változat listaára 530 dollár.

Az AMD eddig rendszerint a hasonló kategóriás Intel processzorokéhoz igazította árait, most azonban látványosan eltért azoktól. Az Athlon 64 termékmenedzsere, Jonathan Seckler elmondása szerint a vállalat elsősorban azokra a vevőkre számít, akik értékelik a nagy teljesítményt és hajlandók is többet fizetni érte. A későbbiekben azonban várhatók árcsökkentések -- tette hozzá.

Egy korszak vége

Az Athlon 64 X2 megjelenése egyben az egymagos Athlonok végét is jelenti, legalábbis a vállalat jelenlegi terveiben nem szerepelnek új egymagos Athlonok. Ami az olcsó Sempron termékvonalat illeti, a cég itt egyelőre nem vet be kétmagos processzorokat, de a notebookokba szánt Turion termékvonalban jövőre már megjelennek az ilyen felépítésű lapkák. Az AMD emellett már tervezi a kétmagos Athlon 64 FX chipet is, bár ennek piaci premierjéről nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Az Athlon 64 X2 processzorok azonnal elérhetők, azonban a rájuk épülő számítógépek bemutatkozására még pár hetet várni kell. Seckler elmondása szerint a legnagyobb gyártók közül a HP, a Lenovo és az Acer is forgalmazni fog Athlon X2-alapú asztali konfigurációkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról