Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 6. 15:37

Félreértésen alapulnak a Pentium D-be épített másolásvédelemről szóló hírek

A nemrég bejelentett kétmagos Pentium D processzor, illetve a hozzá tervezett i945 alaplapi chipkészlet beépített DRM-technológiával (digitális jogkezelés) rendelkezik, az új alkatrészekre épülő számítógépeken tehát hardveresen megakadályozható a zenék, filmek, szoftverek másolása -- írta a PC World . A lap az Intel ausztrál munkatársát, Graham Tuckert is idézi, aki állítólag elismerte, hogy a Pentium D és az i945 valóban tartalmaznak digitális jogkezelő technológiát, azonban hogy ez pontosan hogy működik, azt nem árulta el.

[HWSW] A nemrég bejelentett kétmagos Pentium D processzor, illetve a hozzá tervezett i945 alaplapi chipkészlet beépített DRM-technológiával (digitális jogkezelés) rendelkezik, az új alkatrészekre épülő számítógépeken tehát hardveresen megakadályozható a zenék, filmek, szoftverek másolása -- írta a PC World. A lap az Intel ausztrál munkatársát, Graham Tuckert is idézi, aki állítólag elismerte, hogy a Pentium D és az i945 valóban tartalmaznak digitális jogkezelő technológiát, azonban hogy ez pontosan hogy működik, azt nem árulta el.

A PC World cikkét olvasva megkerestük Markus Weingartnert, az Intel európai részlegének műszaki marketing menedzserét, aki segített tisztába tenni a részleteket. Kiderült, hogy amiről valójában szó van, az a DTCP-IP technológia, amelyet a Pentium D és az i945 valóban támogatnak. A DTCP-IP (Digital Transmission Content Protection over IP) egy olyan hálózati protokoll, amelyet kifejezetten digitális műsorsugárzáshoz hoztak létre. A DTCP-IP lényege, hogy az ilyen módon védett tartalmakat kizárólag "biztonságos", vagyis a DTCP-IP szabványt támogató eszközökön lehessen lejátszani, így a kiadóknak, stúdióknak nem kell kalózkodástól tartania.

A DTCP-IP tehát nem jogkezelő technológia, hanem egy olyan hálózati átviteli szabvány, amely megvédi a tartalmakat az illetéktelen másolástól, "grabbeléstől". A DTCP-IP szabványt az Intel mellett több szórakoztatóelektronikai gyártó, köztük a Hitachi, a Panasonic, a Sony és a Toshiba hozták létre és számos hardver-, elektronikai- és hálózati cég támogatja. Már korábban is piacra kerültek olyan otthoni hálózati berendezések, például digitális média adapterek, amelyek támogatják a DTCP-IP-t.

A technológia megjelenése az Intel új otthoni és vállalati platformjában abból a szempontból örvendetesnek tekinthető, hogy a Pentium D-re és i945 chipkészletre épülő számítógépek is alkalmasak lesznek az interneten át sugárzott "prémium" tartalmak lejátszására, kezelésére. Weingartner szerint a DTCP-IP szabványt nem a Pentium D vagy az i945 chipkészlet hardvere támogatja, hanem a platform köré felépített "szoftveres ökoszisztéma". Az új platformra épülő gépek terjedése talán elősegíti, hogy a kalózkodástól tartó filmstúdiók egyre több tartalmat tegyenek elérhetővé az interneten, biztonságos, letölthető formában -- mutatott rá az Intel munkatársa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról