Szerző: Ady Krisztián

2005. május 23. 09:49

A belvárosban mától kipróbálható a mobil videotelefonálás

A T-Mobile február elején hozta nyilvánosságra, hogy az Ericsson Magyarországot választotta ki a harmadik generációs mobilszolgáltatásához szükséges alaphálózati eszközeinek beszállítójaként, ezt a hálózatot pedig alig néhány héttel a szerződés megkötését követően Budapesten már üzembe is helyezték. Ezt követően megkezdődhetett az év végére legalább Budapest belvárosára kiterjedő kereskedelmi 3G szolgáltatás elindításához szükséges tesztüzem.

[HWSW] A T-Mobile február elején hozta nyilvánosságra, hogy az Ericsson Magyarországot választotta ki a harmadik generációs mobilszolgáltatásához szükséges alaphálózati eszközeinek beszállítójaként, ezt a hálózatot pedig alig néhány héttel a szerződés megkötését követően Budapesten már üzembe is helyezték. Ezt követően megkezdődhetett az év végére legalább Budapest belvárosára kiterjedő kereskedelmi 3G szolgáltatás elindításához szükséges tesztüzem.

Megtapasztalható szélessáv

A T-Mobile Magyarország harmadik generációs rendszerén elsőként a videotelefonálással, a szélessávú internetszolgáltatással és a videoletöltéssel kapcsolatos tesztüzemek zajlanak, melyek közül a videotelefonálást most a kiemelt bemutatótermekben bárki megtapasztalhatja. A már üzemelő GSM rendszerekhez integrált harmadik generációs UMTS hálózatok révén az ügyfelek minden eddig ismert szolgáltatást elérhetnek majd, azonban esetenként jóval nagyobb, ADSL-elérésekhez közelítő sebességgel.

Május 23-tól, azaz mától a T-Mobile két budapesti márkaboltjában bárki kipróbálhatja az egyik legérdekesebb harmadik generációs szolgáltatást, a videotelefonálást. A tesztelhető videokapcsolatot -- annak kereskedelmi bevezetéséig -- a Budafoki úti és a Vörösmarty téri bemutatótermekben biztosítja harmadik generációs telefonok segítségével a T-Mobile.

Átjárható hálózatok

Az év végétől elérhető integrált GSM-UMTS mobilhálózatokon az előfizetőknek arra alkalmas duál (GSM/UMTS) készülék használata esetén nem kell majd pontosan tudniuk, hogy egy-egy adott szolgáltatás milyen technológiai platformon valósul meg. A különböző rendszerek közötti váltás a mobilszolgáltatók nyilatkozatai szerint teljesen észrevétlen lesz, változás legfeljebb a sávszélességben lehetséges.

Így például ha egy mobilszolgáltatás a GSM és UMTS révén is elérhető, akkor az állandó elérhetőség érdekében akár kapcsolat közben is lehetőség lesz a hozzáférési technológiák közötti váltásra. Amennyiben az előfizető internetezés közben kisétál az UMTS lefedettséggel rendelkező körzetből, a kapcsolat megszakadása nélkül a szintén szélessávú adatátvitelt biztosító EDGE, vagy GPRS kapcsolaton keresztül folytatódhat az adatátvitel anélkül, hogy ebből az előfizető bármit észrevenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról