:

Szerző: Ady Krisztián

2005. május 24. 09:14

Megakadt a következő generációs Wi-Fi szabványok körüli munka

[News.com] Megakadt a következő generációs, a jelenleginél négyszer nagyobb, akár 540 megabit/sec sávszélességű Wi-Fi vezeték nélküli szabványokkal kapcsolatos munka. A szabványtervezeteken dolgozó vállalatok, csoportok nem tudták keresztülvinni a tervezeteket az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) mérnökökből álló testületén.

[News.com] Megakadt a következő generációs, a jelenleginél négyszer nagyobb, akár 540 megabit/sec sávszélességű Wi-Fi vezeték nélküli szabványokkal kapcsolatos munka. A szabványtervezeteken dolgozó vállalatok, csoportok nem tudták keresztülvinni a tervezeteket az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) mérnökökből álló testületén.

Megbukott

A 802.11n szabványra vonatkozó előterjesztés -- melyet a TGn Sync néven ismert csoport terjesztett be -- nem kapta meg az Institute of Electrical and Electronic Engineers mérnöki szövetség ausztráliai gyűlésén a megfelelő arányú, 75 százaléknyi szavazatot. Csupán a tagok 49 százaléka voksolt a beterjesztett tervezet elfogadása mellett. A TGn Sync néhány hónappal ezelőtt már megpróbálta egyszer megszavaztatni tervezetét, akkor még 57 százalékos, de szintén elégtelen támogatottsággal.

"Számítottunk rá, hogy ez fog történni" -- mondta Boyd Bangerter, az Intel rádiókommunikációs laboratóriumának vezetője, a TGn Sync egyik fő támogatója. "A végeredmény szempontjából ez teljesen lényegtelen. Ez a rizikója a konszenzus-szempontú szabványosítási folyamatnak" -- tette hozzá. Mivel az előterjesztés elfogadtatása másodszor is "megbukott", a 802.11n csoport kénytelen más előterjesztéseket is számba vetni a siker érdekében, mint például a rivális World-Wide Spectrum Efficiency (WWiSE) csoport tervezetét.

Széthúzás

Körülbelül egy évvel ezelőtt több mint 30 vállalat támogatta még a 802.11n szabványtervezetet, azonban később két nagyobb táborra szakadtak. A "szakadár" tagokból felálló WWiSE csoportot az Airgo Networks vezeti, de emellett olyan nevesebb vállalatok, mint a Broadcom, a Motorola, a Nokia, a France Telecom, a Texas Instruments és az NTT DoCoMo is támogatják. A TGn Sync csoportot az Intel vezeti, de olyan vállalatok is, mint az Atheros Communications, a Nortel, a Samsung, a Sony, a Qualcomm, a Philips és a Panasonic is megtalálható a 11n szabványtervezetet támogató vállalatok között.

Mindkét tervezet a "multiple-input/multiple-output" (MIMO) technológián alapul, mely akár 300 megabit/s-os sávszélességet ígér a vezeték nélküli hálózati eszközöknek, de a minimális sávszélesség is körülbelül 100 megabit/s körül alakul. A 802.11a és 11g szabványok jelenleg körülbelül 20-30 megabit/s-os valós adatátviteli sebességet nyújtanak. A MIMO két vagy több, egymást nem zavaró rádiócsatornát használ egyidőben a maximális sávszélesség eléréséhez az eddig is rendelkezésre álló spektrumban.


A Belkin "pre-N" MIMO technológiát támogató vezeték nélküli routere

Kompromisszumra lesz szükség

Bár a TGn Sync és a WWiSE előterjesztése nagyon hasonló, néhány részletben alapvetően különböznek egymástól. A WWiSE tervezete olcsóbb megvalósítást tesz lehetővé azzal, hogy minimalizálja az opcionális bővítéseket. Mindeközben a TGn Sync tervezete sokkal több innovációt tartalmaz, mely a támogatók szerint átfogóbb alkalmazási kört tesz lehetővé. Például a WWiSE tervezetében továbbra is 20 MHz-es a csatornák sávszélessége, miközben a TGn Sync lehetővé tenné, hogy szükség esetén ez 40 MHz-re nőhessen.

A megosztottság mindkét csoport számára halálosnak bizonyult, mivel egyik csoport sem kapja meg a megfelelő szavazatokat ahhoz, hogy továbbléphessen a szabványosítás terén. "Valóban szükség van arra, hogy párbeszédet indítsunk a két tábor között" -- mondta Bangerter. "A kompromisszum mindig része a szabványosítási folyamatnak".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.