Szerző: Bizó Dániel

2005. május 19. 14:38

Magyar diák találmánya tarolt egy világrendezvényen

Rátai Dániel
Rátai Dániel
[MISZ] Egy magyar diák találmánya tarolt az Intel által évente rendezett International Science and Engineering Fair (ISEF) tudományos rendezvényen, amelynek célja a középiskolás fiatalok tudományos eredményeinek bemutatása és díjazása.

Hat díjat nyert

A múlt héten tartott megmérettetésre a világ több mint 40 országából 1400 diáknál is több érkezett, akik 14 különböző területen mutatták be munkájukat. Az 56. alkalommal megrendezett, 3 millió dollár összdíjazású találkozón Rátai Dániel négy nagydíjat vitt el, valamint elnyerte két neves szervezet első díjait is.

Rátai Dániel, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola 19 éves tanulója Leonar3Do elnevezésű munkájával aratott hatalmas sikert. A sci-fi irodalmat idéző találmány alacsony befektetéssel három dimenziós megjelenítésre és érintőképernyős interakcióra tesz képessé egy hagyományos személyi számítógépet.

Egyedülálló eredmény

Az ifjú titán az Intel alapítványa által megítélt kiemelkedő tudományos eredmények és a számítástechnikai tudományok kategóriáiban is elismerésben részesült, összesen 13 ezer dolláros (~2,6 millió forintos) díjazással. Ezen túlmenően elnyerte a svéd Seaborg SIYSS Awardot is, amely többek között lehetővé teszi számára, hogy részt vegyen a Nobel-díjak következő átadási ünnepségén.

A fenti nagydíjakon kívül a Leonar3Do az amerikai Szabadalmi Hivatal és az IEEE Computer Society első helyét is elvitte. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) a világ talán legnevesebb, legmeghatározóbb mérnöki szövetsége, melynek különböző alszervezetei által termelt tudományos eredmények és szabványok döntő befolyással vannak az informatikai iparra is. Világszerte mintegy 360 ezer tagot tömörít.

A Magyar Innovációs Szövetség által a korábbi években az ISEF "olimpiára" kiküldött fiatalok imponáló eredményekkel büszkélkedhettek, ez a hatszoros elsőség azonban -– nemzetközi szinten is -- teljesen példa nélkül álló.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról