:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 17. 16:07

Bill Gates szerint hamarosan mindenki a mobilján hallgat zenét

Bill Gates
Bill Gates
A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates szerint az Apple iPodhoz hasonló MP3-lejátszók kora leáldozóban van, a helyüket ugyanis át fogják venni a mobiltelefonok. "Nem hiszem hogy az iPod sikere hosszútávon fenntartható" -- mondta Gates a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. Gates szerint a történet hasonló lesz a személyi számítógépekéhez: az Apple Macintosh és a grafikus felhasználói felület eleinte sikeresek voltak, aztán a cég elvesztette a pozícióját.

Szorul a hurok?

Az Apple jelenleg a zenelejátszók piacának éllovasa, a vállalat részesedése közel kétharmados. A versenytársak azonban kezdenek magukra találni, nem csak a szórakoztató-elektronikai cégek, hanem a mobiltelefonok képében is. "Ha azt kérdezné, melyik mobil eszköz lesz a legnépszerűbb a zenehallgatásra, biztosan a mobiltelefonra szavaznék" -- mondta Gates.

Ma már egyre több mobiltelefon kerül piacra bővíthető memóriával és beépített zenelejátszóval. A Samsung és a Nokia már olyan készülékeket is kínál, amelyekben beépített merevlemez gondoskodik az adatok tárolásáról. A Motorola ígérete szerint pedig olyan telefont fog bemutatni, amely közvetlenül képes az Apple iTunes zenebolthoz kapcsolódni és onnan dalokat letölteni, majd lejátszani.

Támadás az Apple ellen

A Microsoft a Windows-alapú hordozható médialejátszók mellett a mobiltelefonok felől is igyekszik nyomást gyakorolni az Apple-re, a cég legújabb mobil operációs rendszere, a múlt héten bemutatott Windows Mobile 2005 legalább 70 különféle készüléken lesz megtalálható. A Windows Mobile előre telepíve tartalmazza a zenék és videók lejátszására szolgáló Media Player 10-et.

Persze közel sem biztos, hogy a Microsoft jó úton jár a mobilpiaci siker felé. Még maga Gates is elismeri, hogy a vállalat néha hibázik és jó okkal: nem egyszerű dolog a piac kiismerése. "A vevők mindig kiszámíthatatlanok. Alapjában véve a legjobb, ha az ember mindenfélét piacra dob és tanul a saját hibáiból" -- fogalmazott Gates.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.