:

Szerző: Ady Krisztián

2005. május 10. 15:42

Nincs egy hüvelyk vastag a Panasonic új mindentudó kompakt fényképezőgépe

A mai Panasonic Termékszemináriumon itthon is tapitható közelségbe került a
[HWSW] A mai Panasonic Termékszemináriumon itthon is tapitható közelségbe került a Panasonic LUMIX digitális fényképezőgép-termékcsaládjának legújabb, alig pár napja bemutatott FX8 jelölésű tagja. A várhatóan 100 ezer forintos ár alatt hamarosan itthon is megvásárolható 5 megapixeles kompakt kamera kis mérettel, gyors működéssel, nagy felbontással és ilyen méret mellett eddig elérhetetlen optikai képstabilizátorral csalogatja majd a vásárlókat.

Remegő kézbe is

A LUMIX LX7 kamera utódjaként bemutatott LX8 fényképezőgépben található MEGA O.I.S. képstabilizátor két választható üzemmóddal rendelkezik. A "Mode 1" üzemmódban az O.I.S. lencseblokk folyamatos mozgást végez, azaz elektronika folyamatosan próbálja eltüntetni a kéz remegésének optikai hatását, mely különösen a teljes zoomtartomány kihasználása mellett jelentkezhet.

A képstabilizáló áramkör "Mode 2" üzemmódjában az ezt biztosító lencsetag csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, így a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, hatékonyabban megakadályozva a kép elmosódását.

Gyorsabb működés

Az új fényképezőgépekben található Venus Engine II képalkotó áramkör gyors működést biztosít, de emellett hozzájárul a kézremegés-érzékelés pontosságának növeléséhez is. Az új processzor segítségével az LX8 fényképezőgép az elődök hibáit is hivatott kiküszöbölni, többek között már VGA, azaz 640 x 480 pixeles felbontású videó rögzítésére is képes.

A kisméretű készülék hátoldalán egy óriási méretű, 2,5 hüvelyk képátlójú TFT-LCD panelen követhetjük a megörökítésre szánt témát, a gép méreteiből adódan az optikai kereső már nem fért fel a fényképezőgépre. A 3x-os optikai zoommal rendelkező LEICA DC VARIO-ELMARIT lencserendszer egy 5 megapixeles érzékelőre vetíti le a képet, melyből pillanatok alatt jó minőségű digitális lenyomat készülhet.

Nincs egy hüvelyk vastag

A Li-Ion akkumulátorral együtt is csupán 155 grammot nyomó, 94,1 x 50,5 x 24,2 mm-es DMC-LX8 digitális fényképezőgép Secure Digital memóriakártyára rögzíti a JPEG képeket, illetve MJPEG videókat. Makró üzemmódban az objektív 5 cm-es közelponttal rendelkezik, mely a 3x-os optikai zoom egyidejű használatával 30 cm-esre nő meg. A kompakt kamera szinte minden paramétere manuálisan állítható, az egyetlen hiánycikk ezen a téren csupán az autofókusz lehetőség, de ez a funkció ebben a kategóriában nem is tekinthető reális elvárásnak.

A készülék egyéb fontos paramétereiről a Panasonic honlapja tartalmaz további információkat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.